Lisää kokemuksia Evermat- ja Excalibur-kuivureista

Ensimmäisten kuivauskokeiden jälkeen kirjasin kuivauslämpötilat ja –ajat.  Näitä kuivauseriä oli kolmisenkymmentä kesän ja syksyn 2017 aikana. Evermat kuivasi nopeammin kuin Excalibur-kuivuri. Excaliburin etuna on laajempi kuivauspinta, koska tasoja on 9 ja tason kuivauspinta-ala on suurempi kuin Evermatin. Lisäksi kuivattavat mansikat, banaanit ja tomaatit eivät jää kiinni Excaliburin Paraflex-päällysteisiin kuten kävi Evermatissa. Myös kuivaustuloksessa on eroja näiden kahden kuivurin välillä. Excaliburissa Paraflex-päällysteen päällä esim. kuivatut omenasiivut ovat nahkeampia, mutta Evermatissa ne ovat rapeampia. Nahkeuden takia kuivumisastetta oli vaikeampi arvioida. Evermatiin voi hankkia kaksi ritilää lisää nykyisten neljän lisäksi. Senkin jälkeen Excaliburissa on enemmän kuivauskapasiteettia.

Kuivurit sopivat erinomaisesti omenoiden ja päärynöiden, sienten, nokkosten, lehtikaalin ja juuresten kuivaukseen. Yrttejä en kuivaa, koska pakastan ne. Sen sijaan mustaviinimarjojen, karviaisten, mustikoiden ja luumujen kuivaus vei kauan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afroditaomenoiden siivutus mandoliinilla on nopeaa. Ensin omenaporalla poistetaan siemenkota.

Omenat kuivasin siivuina. Ensin leikkasin ne veitsellä, mutta sitten hankin mandoliinin, jolla sain tasapaksuja siivuja. Talouskoneeni ei soveltunut kokonaisen omenan siivuttamiseen. Kuivauslämpötila oli  40 o. Kuivumisaika riippui omenasiivujen paksuudesta, jota mandoliinilla on helppo säätää. Evermatilla kuivausaika oli 4-6 t ja Excaliburilla 6-10 t riippuen omenasiivujen paksuudesta. Ensimmäiset omenaerät kostutin sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Myöhemmin huomasin, ettei tummuminen ollut niin voimakasta eikä haitannut, joten luovuin sitruunasta. Joihinkin eriin ripottelin kanelia tai vaniljasokeria mausteeksi. Kuivasin useita lajikkeita: Kaneliomenat, Brödtorpin syys, Uslada, Oranie, Slava, Julij Naturalis, Wealthy, Afrodita, Kymppi ja Imrus R. Kaikki lajikkeet sopivat kuivaukseen ja ovat erinomaisia maultaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omenaviipaleet Excaliburin kuivaustasolla.

Päärynäsiivut kuivasin myös 40 o:ssa. Ainoana lajikkeena kuivasin vain Rumnaja Letnaja-lajiketta, joka ei ole mitenkään erinomainen. Se kärsii muumiotaudista, halkeilee, kypsyy helposti yli eikä ole maultaan erinomainen. Muut päärynälajikkeeni eivät vielä tuota hedelmää. Päärynöitä oli vähän, ja kuivasin ne yhdessä omenasiivujen kanssa, joten kuivausaika oli noin 5 t. Kuivatut päärynät olivat kyllä hyviä.  Ainoa luumu, josta sain satoa, oli Poderak St Petersburg.  Halkaisin luumut ja poistin kivet. Kuivasin luumut ensin 50 o:ssa ja sitten 40 o:ssa. Kuivausaika oli peräti 12 t. Maultaan kuivatut Podarok-luumut olivat melko karvaita ja happamia. Toivottavasti muut luumuni alkavat tuottaa pian satoa, jotta voin kokeilla niiden kuivaamista.

Marjojen kuivaus tuotti pettymyksen, koska juuri niitä sekä hedelmien kuivausta varten olin kuivurit hankkinut. Mustaviinimarjat kuivasin kokonaisina  40o:ssa, 50o:ssa ja Excaliburissa 27 t:n jälkeen 60o:ssa. Excaliburissa kuivaus kesti 54 t ja Evermatissa 27 t. Karviaiset kuivasin puolitettuina samoissa lämpötiloissa kuin mustaviinimarjat. Kuivausaika oli Excaliburissa 24 t ja Evermatissa 14 t. Mustikat ja mansikat olin kuivannut aikaisemmin ja niiden kuivauksesta kerroin jo edellisessä blogissani.

Kasvatin viime kesänä viittä tomaattilajiketta, ja ne tuottivat ihan kiitettävästi satoa. Valmistan  niistä yleensä tulisia tomaattikastikkeita, jotka pakastan. Nyt myös kuivasin niitä siivuina 40 o:ssa Excaliburissa 17 h ja Evermatissa 14 t. Tomaatti on aivan erinomaista kuivattuna.

Kokeilin perunoiden, porkkanoiden, nauriiden ja daikonin kuivausta siivuina. Esikeitin niitä 2 min kiehuvassa vedessä ennen kuivausta. Sirottelin niiden päälle suolaa, savupaprikaa ja cayannepippuria. Kuivauslämpötila oli 50 o ja ne vaativat 7 t kuivuakseen sekä Excaliburissa että Evermatissa. Tavoitteeni oli saada niistä chipsejä, mutta melkoisen kovia koppuroita niistä tuli. Juuresten kuivaus vaatii vielä opettelua.

Nokkoset huuhtelin ja kuivasin vain niiden lehdet 30 o:ssa 5 t Evermatissa. Lehtien kuivaus onnistui erinomaisesti. Lehtikaalia keräsin suuren korillisen. Riivin pois päälehtisuonen ja esikeitin riivityt lehdet 2 min. Kuivasin lehdet Excaliburissa n. 40 o:ssa 6 t. Sekä nokkoset että lehtikaalit menivät pieneen tilaan lasipurkkiin, koska sain ne sormin jauhettua murusiksi. Olen lisännyt niitä keittoihin.

Suppilovahveroiden kuivaus onnistui myös erinomaisesti. Suuret sienet puolitin. Kuivauslämpötila oli 40 o ja kuivausaika 3-5 t Evermatissa.

Olen miettinyt, miksi kuivaus Excaliburissa vie kauemmin kuin Evermatissa. Excaliburin 9 tasoa ovat melko lähellä toisiaan. Lisäksi tasojen päällä on tiiviit Paraflexkalvot. Ilma ei todennäköisesti kierrä yhtä tehokkaasti kuin Evermatissa, joiden ritilät ovat avoimet ja melko kaukana toisistaan. Evermatista myös kuivausilma pääsee hyvin ritilämäisen kannen läpi. Excaliburin rakenne on suljetumpi. Kuitenkin Excaliburin suurempi kuivausala kompensoi pidempää kuivausaikaa, ja suurien määrien kuivauksessa Excalibur on tehokkaampi.

Oma haasteensa tuo kuivattujen ainesten säilyttäminen. Minulla ei ole suositeltua viileää, kuivaa ja pimeää tilaa, joten säilytän ne keittiön pimeässä kaapissa. Onneksi lasipurkkeja riittää, mutta kaappitila tekee tiukkaa. Marjat, hedelmät ja kasvikset kutistuvat kuivauksen ansiosta kolmannekseen tai jopa viidennekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Tosin vaikka omenasiivu kutistuu, niiden käppyräiset siivut vievät paljon tilaa lasipurkissa, vaikka niitä tiivistää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omenaviipaleita purkissa. Onneksi avomaankurkkuja ei tullut kylmän kesän ansiosta, joten lasipurkkeja riittää.

Kuivurit on nyt kannettu talveksi lämpimään varastoon. Ensi kesänä kokeilen ainakin soseutettujen marjojen kuivaamisen kalvona, jos näin saan kuivausaikaa nopeutetuksi. Sitten kokeilen chipsien tekoa juureksista, jos vaikka onnistuu vähäisellä öljyn lisäyksellä tai jollakin muulla konstilla. Lisäksi kokeilen ohuiden maustettujen ruisleipäsiivujen kuivausta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s