Kesäomenat

 

Kahdeksan kesäomenalajiketta tuottivat satoa vuonna 2016.

Arvioimme kesäomenalajikkeiden mehun maun, koska siiderin onnistumiseksi omenamehun maku on yksi kriittisimmistä tekijöistä. Valmistin mehun mehulingolla 2-4 omenasta 23.8. Harri arvioi sokkona mehun makeuden, hapokkuuden ja flavourin asteikolla 1 – 5 (mitä korkeampi arvosana, sitä makeampi ja hapokkaampi mehu on).

Vuoden 2017 sato oli surkea. Uudet lajikkeet eivät tuottaneet yhtään omenia. Sen sijaan vuonna 2018 sato on ollut erinomainen. Helteinen kesä joudutti omenien kypsymistä. Tosin kuiva kesä samoin kuin pihlajanmarjakoiden hyökkäys aiheutti sen, että omenoita varisi runsaasti.  Erityisesti nuoremmat puut kärsivät kuivuudesta, ja useat niistä pudottivat kaikki omenaraakileet. Valkean Nalifin, Punaisen Astrakaanin sekä Jaspin hedelmät kypsyivät, ja niiden mehut maisteltiin 27.8.2018.

Astrakaani Punainen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Punainen Astrakaani tuotti ensimmäisen kerran satoa v 2018. Taimi oli ostettu v. 2014.

Lajikkeen omena ei ollut kovin makea, se oli hapokas mutta aromaattinen. Mehusaanto lingolla oli 62,3%.

Harri arvioi mehun makeuden 3/5, hapokkuuden 5/5 ja flavourin 2/5. Mehu oli pinkkiä, hapanta ja siinä oli havaittavissa tanniinia.

Krannilan kirjan mukaan hedelmä on kookas, himmeän punainen, ja sen maku on mehuisa ja sokerisen viinihappoinen. Muumiotautiherkkyyttä esiintyy, mutta kuvausvuonna 2018 olivat omenalajikkeet ruvettomia.

Gallen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gallen-omena on vihertävä. Kypsässä omenassa on pieniä, tummemman vihreitä laikkuja. Omena on terve ja hyvänmakuinen.

Gallen on vuonna 2009 istutetuista omenoista aikaisin. Omenat alkoivat kypsyttyään varista puusta elokuun puolivälissä ja sato oli kerätty 23.8.2016. Sato oli erinomainen ja puristimme omalla puristimella Gallen-sadon 23.8. Mehua tuli n. 18 l. Oman puristimen saanto on n. 50 %.

Gallen on hyvin terve omena. Rupea ei esiinny eikä myöskään muumiotautia. Omena on vihreä, mutta kypsät omenat voivat olla myös kellertäviä. Omena on keskikokoinen ja kypsyttyään pehmeä, jopa niin pehmeä, että emme uskaltaneet viedä sitä mehuasemalle. Omenan maku on melko mieto, makea eikä kovin hapokas. Krannilan kirjassa maku on kuvattu erittäin hyväksi, sopivan sokeriseksi ja happoiseksi ja miellyttävän aromiseksi.

Harri arvioi Gallenin osalta makeuden 3/5, hapokkuuden 3/5 ja flavourin 3/5. Jälkimaku oli pitkä. Maun luonnehdinta oli pistävä, vaativa ja hyvä.

 Konfektnoje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konfektnoje-omena on vihreä ja punaviiruinen. Siinä oli vain vähän rupisuutta vuonna 2016. Kesä oli hyvin kostea ja rupisuutta esiintyi yleisesti. Jotkut lajikkeet ovat kuitenkin rupiresistenttejä.

 Konfektnoje on istutettu vuonna 2009 ja nuorempi puu 2014. Se alkaa tuottaa satoa elokuun lopussa ja valmistuu parin viikon sisällä. Sato ei ollut valmis kerättäväksi 30.8.2016 mehupuristusta varten. Omenapuu on satoisa ja alkaa tuottaa hedelmää jo nuorena, joten vuonna 2014 istutetussa puussa oli joitakin omenoita.

Konfektnoje -omenoissa on ollut vain hyvin vähän rupisuutta, eikä muumiotautia ole esiintynyt. Omenat ovat keskikokoisia, vihreitä ja punaviiruisia. Omena on mehukas, mausteinen, makeahko mutta vain vähän hapokas. Krannilan kirjassa omenan makua on luonnehdittu todella herkulliseksi, mietohappoiseksi, makeaksi ja aromikkaaksi.

Harri arvioi Konfektnojen osalta makeuden 5/5, hapokkuuden 1/5 ja flavourin 4/5. Jälkimaku oli OK. Makua hän kuvasi tasaiseksi ja makeaksi.

Lohjan Kirkas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lohjan Kirkas on kellertävän vihreä ja punaviiruinen. Se on aivan erinomainen syöntiomena, mutta valitettavan herkkä ruvelle ja muumiotaudille.

Lohjan Kirkas on istutettu vuonna 2009. Lisäksi yksi vanhoista omenapuista (istutettu mahdollisesti 60-luvulla) on hyvin todennäköisesti myös Lohjan Kirkas. Se alkaa tuottaa satoa elokuun puolivälistä ja omenasato kypsyy parin viikon sisällä. Loppusato oli korjattu 30.8.2016. Omenapuut ovat olleet hyvin satoisia. Kypsät  omenat eivät sovellu mehuasemalla tapahtuvaan puristukseen, koska ovat liian pehmeitä.

Lohjan Kirkas –omenoissa on ollut rupisuutta, ja erityisen paljon sitä on ollut vanhassa omenapuussa. Omenoissa on ollut myös muumiotautia, varsinkin vanhan omenapuun hedelmien sato on pienentynyt huomattavan paljon muumiotaudin vuoksi. Omenat ovat keskikokoisia vanhassa omenapuussa ja isohkoja uudemmassa 2009 istutetussa omenapuussa, punaviiruisia ja jauhoisia. Omena on melko mehukas, makea, voi muuttua jonkin verran läpikuultavaksi, mausteinen eikä kovin hapokas. Krannilan kirjassa omenan makua on luonnehdittu lievähappoiseksi, hyväaromiseksi ja hyvin mehukkaaksi. Omena on herkullinen.

Harri arvioi Lohjan Kirkkaan osalta makeuden 4/5, hapokkuuden 3/5 ja flavourin 4/5. Jälkimaku oli pitkä. Makua hän kuvasi hapokkaaksi ja hyväksi.

 Långsjön Päärynaomena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Långsjön Päärynäomena on pieni, vihreän punaviiruinen. Se tuottaa terveitä omenia, jotka ovat aivan erinomaisen mausteisen makuisia.

Långsjön Päärynäomena on istutettu vuonna 2009. Se alkaa tuottaa satoa elokuun lopussa ja koko sato korjattiin 30.8.2016. Vuosina 2014 ja 2016 sato on ollut erinomainen. Soveltuvat kovuutensa vuoksi mehuaseman puristukseen myös kypsänä.

Långsjön Päärynäomena on hyvin terve omena. Rupea ei esiinny eikä myöskään muumiotautia. Omena on pieni, vihreä ja punaviiruinen ja kovamaltoinen, joten se voidaan hyvin puristaa mehuksi mehuasemalla. Omena on melko mehukas, mausteinen, makea ja hienomakuinen. Krannilan kirjassa maku on kuvattu heikosti viinihappoiseksi, miltei hunajamaiseksi, hienoaromiseksi ja päärynämäiseksi.

Harri arvioi Långsjön Päärynäomenan osalta makeuden 5/5, hapokkuuden 1/5 ja flavourin 3/5. Jälkimaku oli lyhyt. Maun luonnehdinta oli liian makea.

 Suislepp

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suislepp-omenissa punainen väri on vallitseva. Ne ovat hyvin alttiita ruvelle ja muumiotaudille, mikä vähentää lajikkeen suositeltavuutta.

Suislepp on istutettu vuonna 2009. Se alkaa tuottaa satoa elokuun puolivälin jälkeen ja valmistuu parin viikon sisällä. Kaikki omenat eivät vielä olleet korjattavissa 30.8.2016, vaikka pääsato silloin korjattiinkin.

Suisleppin omenoissa on ollut hyvin paljon rupisuutta ja muumiotautia, mikä rajoittaa sen käytettävyyttä. Omenat ovat keskikokoisia.  Omena on mehukas, makea ja vähän hapokas. Krannilan kirjassa omenan makua on kuvattu makeahappoiseksi, miellyttävän raikkaaksi ja vadelmamausteiseksi.

Harri arvioi Suisleppin osalta makeuden 3/5, hapokkuuden 3/5 ja flavourin 3/5. Jälkimaku oli pitkä. Makua hän kuvasi pliisuksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suislepp vuonna 2018, jolloin omenalajikkeissa ei ollut rupea.

 

Tshudnoje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tshudnoje-omenat ovat vihreitä ja terveitä. Omena on hyvin mehukas.

Tshudnoje on istutettu vuonna 2009. Se alkaa tuottaa satoa elokuun lopussa, mutta sato ei ollut korjattavissa 30.8.2016 mehuaseman mehunpuristusta varten. Vaikka omenapuu on melko pieni v. 2016, se on satoisa.  Sato korjattiin 4.9.2016. Osa omenista ei ollut vielä kypsiä. Puristimme mehun itse ja saimme noin 8 l hyvin makeaa mehua.

Tshudnojen omenissa on ollut vain hyvin vähän rupisuutta, eikä muumiotautia ole esiintynyt. Omenat ovat keskikokoisia tai isohkoja ja vihreitä. Omena on mehukas, ei kovin makea eikä hapokas. Krannilan kirjassa omenan makua on happaman makeaksi, erinomaisen makuiseksi.

Harri arvioi Tshudnojen osalta makeuden 4/5, hapokkuuden 1/5 ja flavourin 5/5. Jälkimaku oli pitkä. Makua hän kuvasi makeaksi, hyväksi. Omenasta saatiin paljon mehua.

Valkea Kuulas 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkea Kuulas on kypsänä kellertävä. Siinä esiintyi vain vähän rupea. Hapokas ja hyvä mehuomena.

Valkea Kuulas on istutettu vuonna 2011. Se alkaa tuottaa satoa elokuun puolivälissä ja valmistuu viikon, parin sisällä. Sato oli korjattu 23.8.2016.  Omenapuu on melko satoisa ja alkaa tuottaa hedelmää jo nuorena.

Valkea Kuulas -omenoissa on ollut hyvin vähän rupisuutta, eikä muumiotautia ole esiintynyt. Omenat ovat keskikokoisia, vihreitä tai keltaisia. Omena on mehukas, hapokas ja makeahko. Se voi myös muuttua kuulaaksi. Krannilan kirjassa omenan makua on luonnehdittu raikkaan happoisaksi ja lievästi aromaattiseksi.

Harri arvioi Valkean Kuulaan osalta mehun makeuden 2/5, hapokkuuden 5/5 ja flavourin 4/5. Jälkimaku oli pitkä. Makua hän kuvasi happamaksi ja lievästi astringoivaksi (tanniini).

 Valkea Nalif

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkea Nalif tuottaa isokokoisia vähän pitkänomaisia vihreitä omenoita ensimmäisen kerran v. 2018. Taimi on hankittu v. 2013.

Omena maistuhapokkaalta, siinä oli havaittavissa vain vähän makeutta ja jopa hiven karvautta. Mehunsaanto oli 64,7 % mehulinkouksessa.

Harri arvioi  mehun makeuden 1/5, hapokkuuden 5/5 ja flavourin 3/5. Mehu oli oranssin väristä ja maku kirpeän tyrmäävää.

Krannilan kirjan mukaan omenat ovat kookkaita ja vaalean vihreitä. Maku on lievän viinihappoinen ja makeahko.  Lajike on aikais- ja runsasatoinen, mikä tämän taimen kohdalla tosin ei ollut toteutunut.

Viurilan Ananas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viurilan Ananas on kaunis, isohko punaviiruinen omena. Siinä esiintyi jonkin verran rupisuutta, mutta ei muumiotautia. Rupisuus ei ole ongelma mehunteossa, mutta muumiotauti pilaa omenan. Viurilan Ananas on miellyttävän mausteisen makuinen.

Viurilan Ananas on istutettu vuonna 2009. Se alkaa tuottaa satoa elokuun lopussa ja osa omenoista kypsyy vielä syyskuun alkupuolella. Pääsato kuitenkin korjattiin 30.8.2016. Omenapuu on ollut hyvin satoisa, vaikka itse puu on melko pieni. Viurilan Ananas ei soveltunut kypsänä mehuaseman puristukseen, vaan joudumme itse puristamaan mehun.

Viurilan Ananas –omenoissa on ollut hyvin vähän rupisuutta eikä muumiotautia ole esiintynyt. Omenat ovat isohkoja, punaviiruisia ja hieman pehmeämaltoisia. Omena on melko mehukas, makea, mausteinen eikä kovin hapokas. Krannilan kirjassa omena on kuvattu erittäin hyvänmakuiseksi herkkuhedelmäksi.

Harri arvioi Viurilan Ananaksen osalta mehun makeuden 5/5, hapokkuuden 1/5 ja flavourin 4/5. Jälkimaku oli lyhyt. Makua hän kuvasi hyväksi.

 

Viite:

Anssi Krannila & Anne Paalo: Omenapuu. Moreeni 2010