Lehtikaali

Lehtikaali

Kokeilin lehtikaalin kasvatusta ensimmäisen kerran tänä vuonna (2015) ja se onnistui todella hyvin.

Esikasvatin osan siemenistä ja osan kylvin suoraan kasvimaahan. Esikasvatetut lehtikaalit olivat alkukesästä vähän suurempia, mutta suorakylvö avomaalle on käytännöllisempää, koska esikasvatuksessa on aina oma vaivansa. Aloitin esikasvatuksen huhti/toukokuussa ja kylvin siemenet ja pienet taimet avomaalle toukokuun lopussa.Olin pingottanut harson muoviputkista väännettyjen kaarien päälle, joten lehtikaaleilla oli kasvutilaa puolisen metriä korkeimmillaan. Kaalit tavoittivat harsokaton jo elokuun alkupuolella. Koska tuhohyönteiset eivät enää vioittaneet lehtiä elokuussa, poistin harson elokuun puolivälissä.

Lehtikaali on todella satoisa. Siemenpussillinen on riittänyt omaan käyttöön ja ylikin. Satoaika on pitkä. Lokakuun lähes 10 asteen pakkaset eivät ole vaikuttaneet lehtiin, joten näyttää siltä, että satoa voi korjata talveen asti.

lehtikaali

Lehtikaali syyskuussa

Olen käyttänyt lehtikaalia tuoreena salaateissa. Olen myös paistanut lehtikaalia eri tavoin maustettuna esim. sipulin, valkosipulin, chilin ja/tai pähkinöiden kanssa ja kuivanut uunissa chipseiksi.