Hedelmät ja marjat

Hedelmäpuiden istutus ja hoito

 Hedelmäpuiden istutus

Hedelmäpuita kasvaa tilallamme n. 100, joista olemme istuttaneet lähes 90. Tilalla oli vähän yli kymmenen vanhaa omena-, luumu- ja kriikunapuuta. Valtaosa hedelmäpuista on omenapuita eli 80. Päärynäpuita on kahdeksan, luumupuita seitsemän ja kirsikkapuita viisi.

Istutimme 51 hedelmäpuuta aidattuun tarhaan v. 2009 (tarha no.2). Tarha on aurinkoisella ojitetulla savipellolla. Tarkoitus oli kaivaa 60 x 70 cm kuopat, mutta niistä kaivettiin syvemmät. Savimaahan, jossa oli ensin paksu kova savikerros ja sen alla vieläkin tiiviimpi savikerros, oli kuopan kaivaminen vähintäänkin haastavaa varsinkin, kun kesä oli kuuma. Hedelmäpuut istutettiin 7 riviin: 6 riviä omenapuita ja 1 rivi muita hedelmäpuita. Hillittykasvuiset omenapuut ovat 2 metrin etäisyydellä toisistaan. Muutoin puut ovat 4 metrin välein. Onneksi saimme apujoukkoja! Heti kaivamisen jälkeen alkukesällä kuopat täyttyivät vedestä, mikä oli hyvä varoitus. Siksi hedelmäpuut istutettiin korkealle kummulle, jotta juuret eivät tukehtuisi veteen keväisin ja syksyisin. Kuopat täytettiin saven ja tuontimullan seoksella ja mukana oli myöskin hevosenlantaa turpeessa.

hyvä omenapuu ja omenia 2014

Puut istutettu 2009 ja omenasatoa v. 2014

Seuraava tarha istutettiin alkukesästä 2011 (tarha no. 3). Tämäkin tarha oli aidattu.  Tarhaan oli hankittu siideriomenalajikkeita Englannista, joita oli 12 kappaletta.  Lisäksi istutettiin kolme kotimaista omenapuuta. Tälle omenatarhalle oli valittu paras mahdollinen paikka tontilta, jotta englantilaiset puut talvehtisivat hyvin. Tarha on loivassa rinteessä, eteläaurinko lämmittää sitä ja maalaji on hyvin hiekkapitoista ja siksi läpäisevää. Tällä kertaa kuopat kaivoi pieni kaivuri, mutta ne olivatkin niin suuria, joten kuoppien täyttäminen kävi työstä. Hiekkapitoisen maan joukkoon sekoitin melkoisesti multaa ja maatunutta hevosenlantaa. Istutin kaikki taimet jonkin verran koholle.

Nyt oli kaikki aidatut alueet istutettu, mutta teiden varsille mahtui vielä puita! Nämä puut istutimme vuosina 2014 ja 2015. Kuopat kaivettiin käyttämällä 60 x 70 cm mittatikkua. Kaikki kuopat olivat savimaalla, mutta eivät olleet niin vetisellä paikalla kuin ensimmäisen tarhan kuopat. Taimet kuitenkin istutettiin koholle. Kuopat täytettiin saven ja maatuneen hevosenlannan seoksella. Tällöin istutimme kesäomenapuiden lisäksi päärynäpuita, luumupuita, kirsikkapuita ja aprikoosipuita. Jälkimmäiset kuolivat talvella 2014/15 ja ne korvattiin muilla hedelmäpuilla. Koska nämä puut eivät ole aidatussa tarhassa, jokainen puu on aidattu rusakoiden ja kauriiden vuoksi.

Hedelmäpuiden tukeminen ja suojaus

Istutuskuoppaan olen asettanut 2 – 3 tukikeppiä, jotka kuopan täytyttyä antavat hyvän tuen puulle. Tukikepit lahoavat parin vuoden kuluttua ja ne voidaan poistaa. Kaikki hedelmäpuut eivät kyllä kuitenkaan ole suorassa! Hillittykasvuiset omenapuut olemme joutuneet tukemaan jatkuvasti. Yksi niistä keikahti kumoon, kun satoa oli tullut. Nyt kaikki ne puut on tuettu kyllästetyin aidanseipäin. Vaikka hillittykasvuiset taimet tuottivat hedelmiä aikaisemmin kuin Antonovkarunkoon jalostetut, ovat jälkimmäiset satoisampia ja pidän isommista puista enemmän. Tosin niitä joutuu leikkaamaan melkoisesti, jotta poiminta olisi helpompaa.

tuetut omenapuut

Hillittykasvuiset omenapuut on tuettu kyllästetyin seipäin

Kaikki nuoret rungot suojaan marraskuussa muovispiraalilla, jonka otan pois viimeistään maalis-huhtikuussa, jotta muovi ei haudo runkoa. Näin paremman runkosuojan Fruticetumissa. Se oli vahva verkko, joka voidaan jättää paikoilleen. Tällaisia aion hankkia aitauksen ulkopuolisiin runkoihin. Tien varrella kasvavat puut on suojattu hirvieläimiltä ja rusakoilta 1,5 m korkuisella verkolla, joka on tuettu maahan neljästä kohdasta. Tämä verkko on puun ympärillä koko vuoden ja jonkin verran hankaloittaa leikkausta ja kitkemistä.

Ahkera ruohonleikkuu vähentää myyräpiiloja, mutta toisaalta puiden alle katteiden sekaan käytäviä on myyrän hyvä rakentaa käytäviä.

Hedelmäpuiden hoito

Kastelu

Kastelen hedelmäpuita vain istutuksen yhteydessä. Jos maa on kostea tai jopa märkä, niin kastelen vain ruukkupaakun. Yleensä pyrin istuttamaan sadetta vastaan. Jos maa on kuiva, niin kastelen istutuskuopan yläosan, johon taimi tulee, 1 – 2 kannullisella.

Lannoitus ja kalkitseminen

En lannoita hedelmäpuita istutuksen jälkeen. Istutuksen yhteydessä istutuskuoppaan sekoitan maatunutta hevosenlantaa, jota vuosittain on tuotu tontille 10 – 25 m3. Maa lienee jonkin verran hapan, mutta en ole kalkinnut sitä. Sen sijaan tuhkaa syntyy runsaasti, ja siitä saavat hedelmäpuut vuosittain osansa.

Hedelmäpuiden leikkaus

Leikkaan omenapuita kevättalvella ja syyskesällä. Muut hedelmäpuut leikkaan syyskesällä. Vanhojen omenapuiden joitakin suuria oksia on leikattu vain talvella. Jos omenoita on paljon, kuten 2014, puita ei voinut leikata syyskesällä. Minusta on vaikuttanut siltä, että keväällä tehty leikkaus saa puut kasvamaan innokkaammin kuin syyskesällä tehty, ehkä vain kuvittelen. En ole leikkausekspertti, mutta leikkaan puun sisäänpäin kasvavat oksat pois, samoin kuin voimakkaasti toiseen oksan päälle kasvavat oksat. Lisäksi lyhennän pitkiä vuosikasvuja. Puu saa olla vain niin korkea, että pienillä tikkailla pärjää sadon korjuussa.

Oksien taivuttaminen

Alkuvuosina olen taivuttanut jyrkässä oksakulmassa kasvavia oksia pyykkipoikien avulla, mutta se ei ollut tehokasta. Sitten taivutin vähän tukevampia oksia narun ja tiiliskiven avulla. Taivutus oli tehokasta, mutta tarha oli melkoisen täynnä naruja ja kiviä ja uusista taimista olen vain pyrkinyt leikkaamaan ne oksat pois, jotka saattaisivat myöhemmin revetä hedelmien painon vuoksi.

Rikkaruohot

Aluksi käytin kuorikatetta ensimmäisen aitauksen hedelmäpuiden juurille ja muovikatetta hillittykasvuisten puiden riville. Kuorikate hävisi vuoden parin aikana, muovikatteen poistin ja sitten hankin heinäpaaleja, joilla olen parin vuoden välein kattanut puiden aluset. Vähän joutuu kitkemään ja katteen ympäriltä olen vähentänyt rikkaruohojen elinvoimaa Roundupilla.

Lustokuoriainen

Huomasin, että Anisovkaomenapuu kuoli kesän 2013 aikana. Katselin tarkemmin runkoa ja siinä olikin pieniä pyöreitä reikiä, jotka vastasivat Meeri Saarion kirjan (Kotipuutarhan marjat ja hedelmät) kuvausta lustokuoriaisen tuhosta. Lustokuoriaisnaaras oli löytänyt sopivan puun muniakseen sen runkoon. Myöhemmin munat kuoriutuvat ja toukat käyttävät puuta ravintonaan. Puu kuoli kesän aikana. Kirjan ohjeiden mukaan hankin talvella (Biotus Oy) sinistä liimapaperia ja punaista liimamuovilaattaa. Toukokuussa asetin molempiin tarhoihin lustokuoriaisansan, jossa Sinol houkutteli lustokuoriaiset ja muitakin hyönteisiä liima-ansoihin. Asetin toiseen tarhaan virheellisesti ansan sisään, mutta seuraavana vuonna asetin molemmat ansat tarhojen ulkopuolelle. En ole havainnut kuin tämän yhden lustokuoriaisen aiheuttaman puun kuoleman.

lustokuoriaisansa

Lustokuoriaisansa, jossa molemmissa liima-ansoissa runsaasti hyönteisiä

Kehrääjäkoi

Varsinkin kesällä 2014 kehrääjäkoit kutoivat verkkoja omenapuihin. Kesällä 2015 näin vain muutamia verkkoja. Kehrääjäkoit olen poistanut ihan mekaanisesti katkaisemalla niiden saastuttamat oksien päät ja upotin kerätyt saaliit veteen.

Rupiset omenat

Jonkun verran rupisia omenia on esiintynyt varsinkin joissakin lajikkeissa kuten Melbassa ja Moskovan Päärynäomenissa. Tänä vuonna (2015) rupisia omenia oli aikaisempaa paljon enemmän. Huono puoli rupisuudessa on, että muumiotautia voi esiintyä silloin enemmän. Rupisen omenan ulkonäkö ei ole paras mahdollinen, mutta muuta haittaa omaan käyttöön sillä ei ole.

lobo

Lobossa oli runsaasti rupisuutta 2015

Muumiotauti

Muumiotauti on ollut kaikkein ikävin tauti hedelmäpuissamme. Sitä on esiintynyt omenissa, luumuissa sekä päärynöissä. Pyrimme poistamaan hedelmät heti, kun niissä näkyy muumiotautia, puiden läheltä ja ne kuljetaan pois. Joinakin vuosina muumiotautia näyttää esiintyvän enemmän kuten tänä vuonna johtuen sääoloista ja muiden tekijöiden vioittamista omenista. Vioittuneisiin omeniin muumiotauti sitten pesii. Olen joskus pyrkinyt haravoimaan tiettyjen ruvelle alttiiden omenapuiden lehdet syksyisin, mutta eipä näytä auttaneen.

Pihlajanmarjakoi

Vuonna 2014 oli erinomainen omenasato ja sato oli laadullisesti hyvä ja omenat suuria. Pihlajamarjakoit nauttivat silloin hienosta pihlajamarjasadosta. Tänä vuonna (2015) koit joutuivat tyytymään olemattomaan pihlajamarjasatoon ja siirtyivät herkuttelemaan muutenkin jo huonoon omenasatoon. No syöntiomenoita ei ole paljonkaan saatu, mutta mehuksi omenat vielä kelpaavat.

Siideriomenapuiden hankinta

Vuoden 2010 aikana selvitimme, mistä voi hankkia aitoja englantilaisia siideriomenapuita. Yleensä englantilaiset taimitarhat eivät toimittaneet taimia Kanaalin yli. Yksi tarha kuitenkin löytyi ja hyvä löytyikin. Säätiömuotoinen Agroforestry Research Trust on monipuolinen toimija: tutkimusta, konsultointia ja taimikauppaa, erityisesti hedelmäpuita. Listoilla oli runsaasti siideriomenalajikkeita, joita löytyi vielä varastostakin. Palvelu oli hyvin ystävällistä. Tilasimme 12 siideriomenapuuta, yhteensä 8 lajiketta. Ne oli vartettu MM106 runkoon, joten eivät olleet kaikkein voimakaskasvuisempia (semi vigorous). Toivoimme saavamme toimituksen mahdollisimman myöhään, jotta emme saisi puita aivan keskellä talvea. Taimet tulivat paljasjuurisina, melko lyhyiksi katkottuina ja hyvin pakattuina. Olin varautunut taimien tuloon suurin ruukuin, koska arvelin, että ne olisivat Vihdissä liian aikaisin. Hyvä niin. Alkukevään ne talvehtivat navetassamme, juurtuivat ja silmut alkoivat puhjeta. Kasvu ruukuissa vielä jatkui loppukevään ja alkukesän ulkona. Juuripaakut pysyivät koossa, kun kesällä istutimme puut omiin kuoppiinsa.

Dabinet

Dabinet lokakuussa 2015 ennen sadonkeruuta

Puiden lajikenimien dokumentointi

Taimien lajikenimet ovat usein muoviliuskoissa. Ne kuitenkin häviävät ennemmin tai myöhemmin, ja sitten lajikenimet voivat unohtua. Siksi ostetut taimet kannattaa aina dokumentoida, jotta myöhemminkin voi varmistaa lajiketiedot. Hedelmätarhasta voi tehdä karttoja joko käsin tai tietokoneohjelmilla ja tulostaa ne kenttäkäyttöön.

Joskus käy niin, että lajike ei olekaan se, minkä on ostanut. Huomasin, että ostamani Safram Pohjolan omena ei vastannut lajikekuvausta. Kävin näyttämässä omenaa taimitarhassa, jossa puu oli vartettu ja virhe todettiin. Lajiketta ei kuitenkaan ole tunnistettu,. Onneksi omena on hyvänmakuinen ja puu on ollut satoisa. Hedelmätarhan kartassa kyseinen omena puu on nyt ilman lajikenimeä. Virhe voi tapahtua useassa vaiheessa. Tässä tapauksessa on ollut mahdollista, että varteoksa on tullut varttajalla väärällä nimellä tai oksat ovat menneet varttajalla sekaisin. Suurissa taimikaupoissa voivat nimilaput vaihtua.

ei safram pohjola

Safram Pohjolana myyty. Lajike tuntematon

Menetetyt hedelmäpuut 

Joitakin hedelmäpuita olen vuosien mittaan menettänyt. Talvi 2009/2010 on ollut ainoa myyrävuosi Vihdissä tähän asti. Olin silloin asentanut verkkomaiset myyräsuojukset, mutta ne olivat joko harvat tai myyrät pääsivät muuten suojuksiin. Kaksi puuta, joiden kuoret oli syöty ympäriinsä, kuoli seuraavan kesän aikana. Myyrät olivat nakerrelleet useita puita paikoitellen. Suojasin ne vahalla ja puut säilyivät hengissä. Olosuhteet ovat todennäköisesti olleet huonot aprikoosipuille (ELL1 ja Krasnosekii) ja luumupuulle (Reine Claude D’oullins), jonka hankin kahteen otteeseen. Anisovkan menetin lustokuoriaistuhon takia. Lisäksi menetin Viktoria luumupuun kahden talven jälkeen ja omenapuun (Astrakaani Iso Kuulas) ensimmäisen talven jälkeen 2014/2015). Syitä en ole pystynyt selvittämään. Tilalle hankin seuraavana kautena uuden, yleensä toisen lajikkeen.

Talven 2016 kova pakkaskausi ja vähäinen lumipeite verottivat hedelmäpuita. Omenista kuolivat Tallinnan päärynäomena (2009), Red Free (2014) ja siideriomena Tremletts Bitter (2011). Luumupuista kuolivat Vetraz ja Liivi Kollane Hunajaploom, molemmat ostettu 2014. Lada- ja Pepi-päärynäpuut kuolivat myös.  Pepi sekä Tremlets Bitter olivat molemmat huonokuntoisia, joten niiden menehtyminen ei ollut yllätys. Muille hedelmäpuille talvi vain oli liian kova, ja puut kuolivat jalostusosan yläpuolelta.