Viinirypäleet

 

Marjojen ja hedelmäpuiden viljelyn osalta olen epäonnistunut osittain kahdessa: viiniköynnösten ja vadelmien kasvatuksessa. Vadelmien kasvatuksessa olen tehnyt selvän virheen. Viinirypäleiden kasvatuksessa olen tehnyt virheitä, niiden kasvatus ei sovellu tapaani toimia ja olosuhteet eivät ole olleet suosiolliset rypäleiden kasvatukseen Puolakan tilalla.

Hankin ensimmäiset kahdeksan viiniköynnöslajiketta vuonna 2009 ja sen jälkeen olen paikannut kuolleita köynnöksiä uusilla. Olen hankkinut seuraavia lajikkeita: Angi, Bianca, Brita, Eliegant Svierranie, Esther, Hasanski Sladki, Jubilei Novgoroda, Nordica, Pinot Noir Precoce, Rondo, Solaris, Sukribe,  ja Zilga. Näistä on elossa enää Zilga ja Hasanski Sladki, jotka eivät ole paleltuneet minään talvena kokonaan ja tuottavat joka vuosi kypsiä rypäleitä. Istutin molemmat 5-6 vuotta sitten.

Olen istututtanut viiniköynnökset hedelmätarhan aitauksen sisäpuolelle aidan viereen. Maa on savimaata. Paikka on jonkin verran tuulinen ja kasvit ovat etelään. En kaivanut ensimmäisille köynnöksille kovinkaan isoa istutuskuoppaa ja istutin köynnökset maan tasalle. Sekoitin saveen maatunut hevosenlantaa turpeessa. En suojannut köynnöksiä talveksi, koska en yleensäkään suojaa taimia. Tekemistä riittää tarpeeksi puutarhassa muutenkin. Zilkaa, Hasanski Sladkita ja Solarista lukuun ottamatta muiden lajikkeiden maanpinnan yläpuoliset osat paleltuivat. Alkukesästä ne alkoivat kuitenkin versoa, mutta kukat ilmaantuvat vain ylivuotisiin köynnöksiin, joten näihin köynnöksiin ei rypäleitä ollut odotettavissa. Seuraavina vuosina jotkut köynnöksistä kuolivat ja ostin tilalle uusia lajikkeita. Istutin uudet lajikkeet huolellisemmin, mutta en peittänyt köynnöksiä talveksi. Tulos oli sama. Uusienkin köynnösten maanpäälliset osat paleltuivat ja niitä kuoli ja hankin taas korvaavia lajikkeita. Tammikuussa 2016 oli kovat pakkaset eikä lumipeitettä. Zilgaa,  Hasanski Sladkia ja Britaa lukuun ottamatta kaikki kuolivat. Brita alkoi versoa heinäkuun alkupuolella. Kesän 2018 jälkeen myös Hasanski Sladki ja Brita hävisivät.

Solaris tuotti parina vuonna rypäleitä, mutta ne eivät ehtineet valmistua ennen pakkasia. Sen sijaan Zilgan ja Hasanski Sladkin rypäleet valmistuvat elo-syyskuussa ja esimerkiksi vuonna 2015 satoa tuli niin paljon, ettei kaikkia ehditty syödä ennen pakkasia. Zilgan tummat rypäleet ovat pieniä ja Hasanski Sladkin rypäleet vielä pienempiä. Maku on mausteinen ja melko hyvä, mutta pienissä rypäleissä on kokoonsa nähden isot siemenet ja siksi niitä ei mielellään syö suuria määriä. Rypäleet eivät kestä säilytystä, eivätkä pakkasia eikä niitä voi kypsyttää kuten omenia. En ole kiinnostunut viininvalmistuksesta. Olen kerran maistanut Zilgasta valmistettua viiniä, eikä maku ollut kaksinen.

viiniköynnös

Zilga-köynnös on tuottanut vuosittain kypsiä rypäleitä. Köynnös on hyvin reheväkasvuinen. Vuosittain leikkaan sitä talven jälkeen ja kesällä harvennan kasvustoa.

 

Viiniköynnösten kasvattaminen saa jäädä minulta lukuun ottamatta Zilgaa, koska viiniköynnösten kasvattaminen ei sovellu puutarhanhoitotapoihini eikä rypäleillä ole minulle mainittavaa käyttöä. Vapautuneet istutuspaikat olen osittain jo korvannut Actinidia-köynnöksillä (kiinanlaikkuköynnös), joista toivon saavani tulevina vuosina nk. minikiivejä. Myös osa minikiivilajikkeista ei ole kestänyt avoimella paikallaan, Menehtyneet taimet olen korvannut marjasinikuusamilla, jotka näyttävät olevan kestäviä.

Lohjan Fruticetumissa kasvatetaan mm. viiniköynnöksiä. Ne ovat muovisen kasvihuoneen suojassa. Köynnökset ovat näyttäneet hyvinvoivilta, ehtivät tuottaa satoa ja suojassa on kasvanut hyvinkin makoisia lajikkeita. Viiniköynnökset soveltuvat hyvin sellaiseen ympäristöön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s