Mansikat

 

Olen istuttanut Puolakan tilalle kolme mansikkamaata. Ensimmäisen istutin kuutisen vuotta sitten. Mansikkalajikkeeni oli Bounty, josta olin pitänyt sekä tuoremarjana että pakasteena. Istutun mansikkani kohopenkkiin, mutta paikka oli mansikalle kehno, liian varjoinen. Seuraavan mansikkamaani perustin kasvimaalle, jonne aurinko paistaa lähes koko päivän.  Istutin mansikat suoraan savimaahan, jota peitti mansikkakangas. Hankin Bountyn lisäksi Polkaa, koska huomasin, että mansikkani kypsyivät melko myöhään. Polka kypsyy vähän aikaisemmin kuin Bounty. Savimaalle suoraan istutettujen mansikoiden talvenkestävyys olisi voinut olla parempi. Rikkaruohot myös kiusasivat mansikoita tunkeutumalla mansikan istutusaukosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanha mansikkamaa perustettu suoraan savipeltoon

Kolme vuotta sitten aloitin uuden mansikkamaan perustamisen. Se on myös kasvimaalla, mutta mansikat on istutettu kohopenkkiin. Olen laajentanut tätä mansikkamaata vuonna 2015 ja tänä vuonna jatkoin vielä kohopenkkejä. Mansikat kestivät vuoden 2015 tammikuun pakkaset hyvin. Noin 200 taimesta menehtyi kaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mansikat kohopenkeissä. Etummainen osa perustettu 2014 ja keskimmäinen osa 2015. Takaosassa istutettu vain muutama mansikan taimi. Loput taimet saan rönsyistä alkusyksyllä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuoden 2014 taimia kukassa toukokuun lopussa 2016

Olen juurruttanut Bountyn ja Polkan rönsyjä pikku ruukkuihin loppukesästä. Rönsystä otan ensimmäisen taimen ja katkaisen rönsystä seuraavat pienemmät taimet. Taimi juurtuu nopeasti ja katkaisen rönsyn heti juurtumisen jälkeen emotaimesta. Istutan taimet maahan alkusyksyllä. Omien taimien lisäksi olen ostanut uusia lajikkeita: Korona, Honey, Sonata, Toscana ja Ostara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toscanan punakukkainen taimi toukokuussa 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mansikan rönsyt juurtumassa elokuussa 2016. Rönsytaimia tulossa n. 110. Taimet on irrotettu jo emotaimista ja ne odottavat istutusta syyskuun-lokakuun aikana.

Vuonna (2016) olen ostanut uusia lajikkeita: Valotar ja Kaunotar. Lisäksi Eestin Türin puutarhamessuilta ostin lisää lajikkeita: Jive, Darselect, Florence, Figaro ja Elsanta. Mansikkamaahan mahtuu vielä noin 50 tainta, jotka saan loppukesän rönsyistä. Bounty ja Polka tekevät paljon rönsyjä, kun taas jotkut uusista viimevuotisista lajikkeista eivät muodostaneet lainkaan rönsyjä.

Kohopenkkien maa-aines on palanutta hevosenlantaa joko turpeessa tai sahanpurussa. Jälkimmäinen on ollut huono maa-aines, koska puru maatuu hitaasti ja kuivuu nopeammin kuin turvepohjainen. En lannoita mansikoita muuten. Kohopenkit kuivuvat nopeasti, mutta mansikkamuovikate pitää maassa kosteutta, joten mansikkamaata ei ole tarvinnut kastella. Ainoana hoitotoimenpiteinä on rikkaruohojen kitkeminen ja ylimääräisten rönsyjen poistaminen. Joudun suojaamaan mansikat verkolla, koska myös rastaat ovat mieltyneet marjoihini.

Eestin Türin taimet säilyivät seuraavan talven yli. Toscanan punakukkaiset taimet ovat selvästi taantuneet alkukesällä 2017, mutta ovat hengissä. Hankin uusia lajikkeita Eestin Jänedan messuilta kolme: Dukat, Evie 2 ja Everest ja Suomesta viisi Sweet Marathonin tainta.

Suuri osa loppukesällä 2016 istutetuista rönsytaimista eivät olleet kestäneet talvea, mutta uusilla taimilla sekä loppukesän rönsyillä korvaan menehtyneet. Lisäksi olen laajentanut mansikkamaata kesällä 2017, joten taimitarve on peräti 120 kpl.

Toscanan taimet ovat hengissä, mutta kasvu on taantunut ja ne eivät tuottaneet yhtään mansikkaa 2017. Virosta v. 2016 hankittu Figaro kuoli kesän 2017 aikana.

Mansikkaa on tullut omasta maasta noin 20 l, mutta olen kuitenkin poiminut muualta parisenkymmentä litraa. Mansikkakausi näyttää olevan vuonna 2017 pitkä. Ensimmäiset mansikat kypsyivät heinäkuun alkupäivinä ja vielä nyt elokuun ensimmäisellä viikolla poimin lähes litran päivittäin.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s