Kasvihuone

Kasvihuoneviljely Puolakassa

Pystytimme n. 8 m2 Juliana kasvihuoneen kasvimaalle parisen vuotta sitten. Pystytysohjeen mukaisesti pohjalla asennettiin eristyskangas, joten kasvualusta on sen päällä ja siksi kasvihuoneessa ei voi kasvattaa hyvin syväjuurisia kasveja. Tosin se ei ollut tarkoituskaan. Kasvatan kasvihuoneessa lähinnä tomaatteja, paprikoita ja basilikaa. Kasvihuoneessa itävät myös hankkimani perennojen siemenet sekä huhtikuusta kesäkuun alkuun chilien taimet ja kirsikkatomaatit ruukuissa.

Kasvualustat on rajattu laudoin kennomuoviseinien viereen. Kasvualusta on n. 30 cm syvä muodostuen maatuneesta hevosen lannasta ja sen päällä olevasta Biolanin mustasta mullasta koostuvasta kerroksesta. Poistan multakerrokset lokakuussa ja pesen seinät Toluliuoksella. Huhtikuun alussa pesen kasvihuoneen uudestaan ja täytän osan kasvupenkeistä uudella mullalla. Muu kasvihuone tulee lähes täyteen ruukkutaimia. Kylminä öinä lämmitän kasvihuoneen tehokkaalla petroliöljylämmittimellä (Ruby). Täydellä öljysäiliöllä lämmitän vähän yli 2 yötä. Lämpötila kasvihuoneessa on öiseen aikaan lähes 20oC. Kesäkuun alussa siirrän ruukkutaimet pois ja täytän loppupenkit mullalla ja istutan loput taimet ja kylven osan basilikalajikkeista.

kasvihuone1

Taimikasvatusta kasvihuoneessa

kasvihuone2

Kasvihuoneen multapenkit. Vuonna 2014 kasvatin tomaatteja ja ananaskirsikoita

Varsinkin tomaatit vaativat paljon kastelua. Kastelen kasvihuoneen aamulla ja aurinkoisina päivinä vielä parisen kertaa. Hankin Biolanin tihkuletkun tänä kesänä, mutta en ole voinut aivan luottaa sen toimintaan.  Kasteluvesi tulee viereisestä kaivosta pumpulla aivan kasvihuoneen viereen, mutta en ole voinut luottaa letkujen liitoksiin ja siksi tihkuletku saa vetensä 50 l saavista. Kasvit eivät saa paljonkaan lisälannoitusta kesän aikana.

Tuhohyönteisitä ei ole ollut kiusaa. Loppukesästä hometta alkaa jonkun verran esiintyä joissakin tomaateissa ja paprikoissa, mikä viittaa korkeaan suhteelliseen kosteuteen. Kasvihuoneessa on automaattinen tuuletusluukku katossa. Aurinkoisina päivinä avaan toisen kattoluukun ja oven yläosan. Kaksiosainen ovi on hyvin käytännöllinen. Yläosaa voi pitää auki, mutta suljettu alaosa pitää mahdolliset jyrsijät pois.

Paprikan kasvatus

Paprikan kasvatuksen alkuvaihe muistuttaa paljon chilien kasvatusta. Kylvän paprikan siemenet helmikuussa. Siemenet itävät hyvin ja melko nopeasti. Taimet tarvitsevat paljon valoa, ja siksi käytän kasvilamppuja. Kun taimet ovat niin suuria, etteivät mahdu kasvilampun alle, siirrän ne ikkunan viereen tai verannalle maalis-huhtikuussa. Jos taimet ovat pienessä ruukussa, koulin ne isompaan. Huhtikuun lopussa siirrän taimet kasvihuoneeseen,  jolloin istutan osan kasvupenkkeihin ja osa jää ruukkuihin myöhempää istutusta odottamaan. Kasvatin lajikkeita Arianne ja New Aces tänä vuonna (2015). Ensimmäiset vihreät paprikat ilmestyivät jo kesäkuussa, mutta punaisia ja keltaisia paprikoita pääsin keräämään vasta heinäkuussa.

Tomaatin kasvatus

Tomaattilajikkeiden siemenet kylvän ruukkuihin maaliskuussa, siis myöhemmin kuin paprikat. Myös tomaatin siemenet itävät todella hyvin. Taimet kasvavat nopeasti ja tullakseen vantteriksi tarvitsevat runsaasti valoa, joten kasvilamppu tai hyvin valoisa kasvupaikka on tarpeellinen. Maalis-huhtikuussa koulin taimet tarpeen mukaan ja siirrän ne vähän viileämmälle, mutta valoisalle verannalle ja vähän myöhemmin kasvihuoneeseen. Kasvatin 2015 lajikkeita Red Alert, Outdoor Girl, Incas F1 ja kirsikkatomaatti Chocolate Cherry sekä edellisenä vuonna keräämiäni Tumbler-kirsikkatomaattien siemeniä. Molemmat kirsikkatomaattilajikkeeni kasvoivat sekä kasvihuoneen multapenkissä että isoissa muoviruukuissa. Siirsin muoviruukut ulos kesäkuun alussa. Viileinä öinä jouduin siirtämään ruukkuja takaisin kasvihuoneeseen samoin kuin joinakin hyvin sateisina päivinä.

Lajiketta Outdoorgirl kasvatin myös ulkona kohopenkissä. Vaikka kulunut alkukesä oli viileä ja sateinen, elokuun lopussa ensimmäiset punaiset tomaatit ilmaantuivat.