Talviomenat

Talviomenalajikkeiden mehun maku arvioitiin syyskuussa 2016.

Omenamehun makua ei aina voi ennustaa maistamalla pelkästään omenaa, siksi valmistin jokaisesta lajikkeesta mehun erikseen. Arvioin omenoiden maun ja vertasin sitä Krannilan ja Paalon omenapuukirjaan. Harri arvioi mehun maun ja arvioi lajikkeiden sopivuuden siiderin valmistukseen.

Arvioimme omenalajikkeiden mehun maun, koska siiderin onnistumiseksi omenamehun maku on yksi kriittisimmistä tekijöistä. Valmistin mehun mehulingolla 2-4 omenasta. Harri arvioi sokkona mehun makeuden, hapokkuuden ja flavourin asteikolla 1 – 5 (mitä korkeampi arvosana, sitä makeampi ja hapokkaampi mehu on).

Kolmen talviomenalajikkeen mehu arvioitiin 20.9. 2016.  Talvilajikkeista Eppulainen, Lepaan Liereä ja Åkero Hassel alkoivat silloin olla kypsiä. Loput lajikkeista: Hibernal, Linnaomena, Lobo, Tobias ja Åkero arvioitiin 27.9.2106, jolloin suuri osa niistä oli jo kypsynyt.

Antonovka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Antonovkan omenat ovat suuria. Vihreässä omenassa on häivähdys keltaisesta. Pihlajanmarjakoin toukkien jäljet näkyvät pinnassa.

Antonovka tuotti ensimmäisen kerran enemmän satoa 2018, jolloin sen mehu arvioitiin aivan lokakuun alussa. Antonovka oli kypsynyt syyskuun lopussa, ennätyksellisen lämpimänä vuonna siis hyvin aikaisin, ja ensimmäinen pakkasyö oli pyöristänyt sen makua. Omena oli kuitenkin vielä selvästi hapan, mutta siinä oli myös jonkun verran makeutta. Omenat olivat suuria, selvästi suurempia kuin 50-luvulla istutetun Antonovkan hedelmät.

Mehun saanto oli 62,3 %. Mehun maku oli hapan asteikolla 5/5, makeutta 2/5 ja aromaattisuutta 4/5. Maku arvioitiin tasapainoiseksi.

Eppulainen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eppulainen oli hyvin satoisa vuonna 2016. Varsinkin toisessa puussa oli todella runsaasti omenoita.

Eppulaisen omenat ovat jonkin verran litteitä, keskikokoisia ja punaviiruisia. Lajikkeessa on ollut vähän rupisuutta ja muumiotautia. Omena on mehukas ja makeahko. Siinä on jonkin verran hapokkuutta ja paljon mausteisuutta. Krannilan kirjassa lajikkeen makua kuvataan ryytimäisen aromikkaaksi, sopivan makeaksi ja lievähappoiseksi.

Mehun maun sokkotestissä Harri arvioi makeuden arvosanalla 4/5, hapokkuuden 2/5 ja flavourin 5/5. Hän kuvasi mehun makua sanallisesti upea ja voimakkaan mausteinen maku. Eppulaisesta irtosi mehua 68 % linkouksessa. Soveltuu erinomaisesti siiderin valmistukseen.

Hibernal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hibernalin omenat ovat isoja ja terveitä

Hibernal oli ensimmäisen kerran hyvin satoisa vuonna 2016. Omenat ovat isohkoja, punaviiruisia vihreällä pohjalla. Lajike on terve. Siinä ei ole esiintynyt rupea eikä muumiotautia. Omenat ovat mehukkaita, hyvin hapokkaita, makeutta en havainnut, mutta tanniinin maku on selvä. Krannilan kirja luonnehtii lajiketta tanniinihappoiseksi talousomenaksi.

Mehutestissä Harri arvioi makeuden 1/5, hapokkuuden 5/5 ja flavourin 2/5. Tanninin määrän hän arvioi 2/5 ja sanallisesti maku sisälsi happoja, sitruunaa ja on jyräävä. Mehun saanto oli linkouksessa 66 %. Lajike soveltuu siiderin valmistukseen happamuuden ja tanniinien vuoksi.

Lepaan Liereä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lepaan Liereän omenat ovat lähes vihreitä tai vihreitä. Pinnassa voi olla vähän punaisia viiruja tai se voi olla myös kellertävä.

Omenoissa oli hyvin vähän rupea eikä muumiotautia esiintynyt. Omenat ovat keskikokoisia pääasiassa vihreitä tai kellanvihreitä.  Omenapuu ei ollut kovin tuottoisa 2016. Lajikkeen hedelmät ovat hienoaromisia, mehukkaita, makeahkoja eivätkä kovin hapokkaita. Krannilan kirjassa makua on kuvattu lievästi mausteiseksi ja sopivan makeaksi ja happoiseksi.

Mehun maun Harri arvio makeuden osalta arvosanalla 4/5, hapokkuuden 2/5 ja flavourin 4/5. Sanallisesti hänen arvionsa oli miellyttävä maku, samettinen, voimakas tuoksu ja jälkimaku oli pitkä. Lepaan Liereän mehusaanto oli 58 % linkouksessa. Lajike soveltuu erinomaisesti siiderin tekoon.

Linnaomena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linnaomena on keskikokoinen tai suurehko terveomenainen lajike

Linnaomena tuotti niin ison sadon 2016, että latva repesi. Omenat ovat keskikokoisia tai suurehkoja, punaviiruisia vihreällä pohjalla. Lajikkeessa ei esiintynyt rupea eikä muumiotautia. Sen omenat ovat kovamaltoisia, mehukkaita, hapokkaita aikä niissä ole paljon makeutta. Krannilan kirjassa makua ei ole luonnehdittu.

Mehun makutestissä Harri arvioi makeuden 3/5, hapokkuuden 5/5 ja flavourin 4/5. Jälkimaku oli lyhyt, happamuuden tunkema. Mehun saanto linkouksessa oli 65 %. Soveltuu erinomaisen hyvin siiderin valmistukseen, kun tarvitaan hapokasta lajiketta täydentämään makua.

Lobo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lobo on satoisa punainen lajike, jonka hedelmissä on paljon rupisuutta ja muumiotautia.

Lobon omenat ovat keskikokoisia tai isohkoja. Lajike on ollut hyvin satoisa 2015 ja 2016. Lajike on hyvin herkkä ruvelle ja siinä on esiintynyt paljon muumiotautia. Omenat ovat makeahkoja, ja niissä on hapokkuutta havaittavissa.

Mehun osalta Harri arvioi makeuden 3/5, hapokkuuden 5/5 ja flavourin 4/5. Lisäksi mehussa hän löysi tanniinia 1/5. Makua hän luonnehti runsaaksi, jälkimakua pitkäksi. Mehun saanto oli peräti 70 %. Soveltuu erinomaisesti siiderin valmistukseen muiden lajikkeiden ohessa.

Tobias

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tobias on punainen lajike, joka on rupiherkkä

Tobias-lajikkeen omenat ovat keskikokoisia tai isohkoja ja tummanpunaisia. Niissä oli paljon rupisuutta ja myös muumiomenia esiintyi. Omenat olivat pehmeämaltoisia, mehukkaita, hapokkaita ja myös makeita. Krannilan kirjan mukaan omena on maultaan erittäin hieno, makea ja aromikas.

Makutestissä Harri arvioi mehun makeuden 5/5, hapokkuuden 4/5 ja flavourin 3/5. Sanallinen luonnehdinta oli makea, mausteinen, hapokas mehu, jonka jälkimaku on pitkä.

Åkero

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Åkeron omenat ovat helposti tunnistettavia, oranssin punaruskeita.

Åkeroiden sato oli hyvä 2016. Omenat ovat keskikokoisia tai isohkoja. Niissä oli vain vähän rupisuutta, mutta muumiotautisia ei esiintynyt. Omena on kovamaltoinen, mehukas, makeahko ja jonkin verran hapokas sekä mausteinen. Krannila luonnehti omenaa lievähappoiseksi ja makeaksi ja omenalla on Åkerolle ominainen voimakas aromi.

Mehutestissä harri arvioi makeuden 4/5, hapokkuuden 4/5 ja flavourin 4/5. Hän löysi mausta myös tanniinia 1/5. Hän luonnehti makua runsaaksi , hedelmäiseksi ja tasaisen hyväksi. Mehun saanto oli 62%. Lajike soveltuu erinomaisesti siiderin valmistukseen osakomponenttina.

Åkero Hassel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Åkero Hassel tuottaa keskikokoisia tai isohkoja omenoita. Niissä on jonkin verran rupisuutta.

Åkero Hasselin omenat ovat punaisia, keskikokoisia tai isohkoja. Niissä on ollut jonkin verran rupisuutta ja myös muumiotautia. Omenat ovat mehukkaita, kovamaltoisia, jonkin verran hapokkaita, mausteisia eivätkä kovin makeita. Mausta ei ollut kuvausta Krannilan kirjassa.

Åkero Hasselin mehun Harri arvioi 4/5 makeaksi, 2/5 hapokkaaksi ja flavourin 3/5. Hänen sanallinen arvionsa mehun mausta oli hyvä, jälkimaku pitkä ja hieman tanniininen. Lajike tuotti mehua 63 % linkouksessa. Soveltuu erinomaisesti siiderin valmistukseen.

Viite

Anssi Krannila ja Anne Paalo: Omenapuu, Moreeni 2010.