Omenamehun puristusta
Teemme omenatuoremehua lingolla, omalla omenoiden käsikäyttöisellä murskaimella ja puristimella sekä viemme omenia mehuasemalle.
Valmistan pieniä määriä mehua Philipsin mehulingolla. Se soveltuu hyvin noin litran mehumäärän valmistukseen. Mehuissa on usein vaahtoa, joka vähitellen häviää. Mehun saanto vaihtelee lajikkeesta riippuen 50 – 70 %. Vaikka lingon osat voi pestä astianpesukoneessa, ne ovat niin isoja, että käsinpesu on järkevämpää. Mehun lajikekohtaiseen arviointiin linko on mitä parhain.

Philipsin mehulinko. Valmistan mehua lajikkeen mehutestiin.
Omenoiden puristaminen käsikäyttöisellä murskaimella ja puristimella on hidasta. 10 – 20 litran mehumäärän puristukseen valmisteluineen ja pesuineen menee puolisen päivää. Puristimen tilavuus on 25 l, mutta saanto on huono, jos puristin on täynnä murskattua omenaa. Yleensä se täytetään 1/2 – 2/3 omenamurskalla. Murskain murskaa omenat huomattavan paljon karkeammaksi kui mehuaseman murskain. Puristin vaatii loppuvaiheessa voimaa. Suodatinkangas puisen puristimen sisällä helpottaa huomattavasti puristusten välistä puhdistamista samoin kuin loppupuhdistusta.
Käytämme omaa puristusta silloin, kun omenat ovat liian pehmeitä vietäväksi mehuasemalle, niitä on liian vähän mehuaseman puristukseen tai haluamme jonkun erikoiserän. Mehun saanto on vain kovin alhainen 40 – 50 %. Jäännöksenä saadaan melko kosteaa omenamurskaa ja kompostilaatikon tulee olla tilava.

Käsikäyttöinen murskain takana ja puristin edessä. Laatikossa murkattua omenamassaa menossa puristukseen.
Läheinen mehuasema on vilkkaassa käytössä. Viemme sinne noin 100 kg omenoita kerralla. Puristus vie puolisen tuntia. Mehua ei pästöroida. Saanto 0n hyvä, 70 %. Mehu kaadetaan 10 – 20 litran tonkkiin. Mehuksi menevän osan pullotan muovipulloihin, merkitsen pulloihin erän ja pakastan heti. Puristuserien omenalajikkeet dokumentoidaan. Loppu menee siiderin tekoon.

Mehuasemalla. Omenat menevät kuljettimen kautta murskaimeen. Murskattu massa valutetaan kankaan sisälle levyn päälle. Omenakerroksia levyjen välillä on tässä puristuksessa kuusi. Hydraulinen puristin puristaa massan niin kuivaksi, että puristuksen jälkeen massa irtoaa kankaasta kuivana levynä.
Mehut makutestissä
Koska siiderin makuun vaikuttaa käytettävien omenoiden mehun maku, kuten makeus, hapokkuus ja aromaattisuus, Harri arvioi kunkin lajikkeen mehun maun erikseen.
Valmistin lajikkeen mehun lingolla 2-4 omenasta. Joidenkin lajikkeiden osalta punnitsin omenat ennen puristusta ja saadun omenamehun, jolloin sain mehun saannon. Harri maistoi mehun tietämättä lajiketta. Hän arvioi makeuden, hapokkuuden ja falovourin asteikolla 1-5. Mitä korkeampi arvosana, sitä makeampi, hapokkaampi tai aromaattisempi mehu oli. Arvostelutulokset ovat excel-taulukossa alla olevan linkin takana. Olen myös kuvannut jokaisen lajikkeen alasivuilla: kesä-, syys- ja talviomenat ja siellä mehutestien tulokset ovat lajikkeittain. Siideriomenalajikkeiden arviot löytyvät syysomenasivulta.
Vuoden 2017 sato oli surkea. Sen sijaan seuraavan vuoden sato oli erinomainen. Helteinen kesä joudutti sadon valmistumista, mutta kuivuus ja pihlajanmarjakoit aiheuttivat omenien varisemista. Erityisesti nuorten omenapuiden omenat varisivat raakileina kokonaan.
Omenamehujen arvioinnit vuosilta 2016 ja 2018 löytyvät taulukosta:
omenamehujen arviointi_2016_ja_2018