Vuosikerrat

Olkkala Rose on Puolakan tilan ”Premium Brand”. Se on saanut nimensä Olkkalan Ruususta, joka on suomalainen ruusulajike. Se kasvaa villinä Vanhan Porintien varressa Olkkalassa. Parhaista omenoista tehdään vuosittain Olkkala Rose Cider.  Olkkalan Ruusun monia ilmentymiä  on seuraavissa kuvissa:

Olkka rose 2018

 

2018

Hyvä omenavuosi, ei kuitenkaan erinomainen.  Monet ovat raportoineet korkeista sokereista omenissa. Puolakassa oli vaatimattomampaa. Paras tosin OG 1051 mutta yleensä 1047-1048. Kukinta oli erinomainen, mutta sen jälkeen tuli kuuma kesä. Omenat eivät oikein tienneet, mitä pitäisi tehdä. Pudottelivat ja valmistuivat melkein miten sattui. Emme kastelleet, ehkä sekin vaikutti. Kääriäsiä ja pihlajanmarjakoita riitti  ja muumiotautia. Tämäkin vaikutti omppuihin. Lämpö aikaisti kypsymistä 2-4 viikkoa. Ensimmäinen siideri tehtiin jo 14.8.

Mehua tehtiin yhteensä 542 l josta koneella 494,5l loput käsin, jotta päästiin tunnelmaan. (Omenia koneelle 767kg).  Siideriin meni 294l ja pakkaseen 248l. Räkkäysten ja pullottamisen jälkeen nautittavaksi jäi 240l

Tavoitteeni oli saada happamuus tasapainoon eli siten että sitä on riittävästi, mutta ei liikaa, kuten suomalaisissa siidereissä usein on. Tässä onnistuin valitsemalla omenat oikein.  Toinen tavoitteeni oli saada siidereihin tanniinia. No, nyt sitä on.

TCA siidereissä 10 ja 11 hapot jäivät vajaiksi, joten tein uudet sekoitukset no8:n kanssa.

Siiderit 2018  
1. Summer Cider  – kesäomenoita, OG1040, 14/8, 10l, 5.0% Vsh
2. Newton Cider – pudokkaita (8 lajiketta), 1045, 21/8,25l, 5.6% MJ mo2
3. Green Man Cider  –  Grenman +1), 1046, 28/8, 27l, 5,7% Wyeast
4. OAK1  –  10 lajiketta+ 2), 1047, 4/9,25l, 5,9% Vsh
5. OAK2 –  10 lajiketta+ 2), 1047 ( + 1kg psok 1058),4/9, 25l, 7% Vsh
6. Olkkala Rose Cider –  ”Big Three+ TCA 25% 3),1048, 10/9, 26l, 5.9% Wyeast
7.  Eppulainen Cider –  Eppulainen 34% +TCA25%+ 4), 1048,13/9,26l,  5.7% Wyeast
8. Puolakka Cider – Luotsi  30%+ 5), 1047, 18/9, 26l Wyeast
9.  Sir Newton Cider – TCA pudokkaita 70%+ Lobo 6), 1051, 22/9,25l Wyeast
10. Half Crone Cider –  TCA 70%,Lobo 30%+ 7) , 1048, 27/9, 25l Wyeast
11. Half Crone Scrumpy  –  Kuten no10 7), 1048, 27/9, 25l Hiiva
12. Ye Olde Farm House  Cider– TCA60%, muut40%, 8) 1047,30/9 , 26l Wyeast
13. Olkkala Oak Bourbon Cask Cider   –  sekoitus :18 no4,18l no5,10l no2,         tynnyriin 22/2,  kypsymässä  3kk   bourbon tynnyrissä (4th  filling) na
10B. Half Crone Cider Blend – No10 80% + No8 20%. (TCA 58%)  
11B. Half Crone Scrumpy Blend – No11 80% + No8 20%. (TCA 58%)  
  1. No3:Grenman 26%, Eppulainen 22%, Kor.Novoje 13%, Melba 20%, I/1 17%
  2. No4ja5: Grenman 25%, Harlamowski 18%, Melba 16%, + I/1, Tsudnoje, Valkea Nalif, Hibernal, Kor.Novoje, Kor.N.Susova, misc
  3. No6: Eppulainen 34%+Grenman 18%+Linna 23%, Taylor’s 25%, (TCA = True Cider Apple)
  4. No7: Eppulainen 50%+Mitsurina15%+Tsudnoje11%+Aelita11%+Hibernal12%
  5. No8: Luotsi 30%,Hibernal 20%, Slava 15%, Kor.Nov 15%, Tsudnoje 13%, Eppulainen 7%
  6. No9: Michelin24%, Dabinet18%, Taylor’s18%, Yarlington Mill6%, SomersetRead Streak4% + Lobo30%
  7. No10: Dabinet12%,Yarlington Mill13%,Michelin12%,Taylor’s10,Harry Masters Jersey5%,Tremlets Bitter2% + Lobo 30%
  8. No12: Dabinet26%,Yarlington Mill15%, Taylor’s9%, Michelin4%, misc6% + Hibernal17%,Linna13%,Aelita10%

2017

Omenilla välivuosi . Ei tehty siideriä. Puristettiin itse noin 50l mehuksi.

2016

Hyvä omenavuosi määrän suhteen, mutta ei laadun. Omenia tuli runsaasti –liikaakin. Sokeripitoisuus oli kuitenkin pettymys. Vuonna 2014 Eppu+Grenman+Linna   mehun OG oli 1055 vuonna 1044. Hyväksytty oletus on, että omena kehittää sokeria, kun se varautuu kylmään yöhön.

Tasalämpöinen kesä ei siis ole hyväksi omenan sokeripitoisuudelle, kuten ei myöskään sateinen kesä. Tietysti myös lämpösummakin vaikuttaa. Tätä on selvitettävä lisää.

Siiderit 2016 Hiiva Arvio
1. Summer Cider  – kesäomenoita, OG1038, 24/8, 18l Vsh 1/5 1)
2. Newton Scrumpy – pudokkaita (70%), kesäomenoita, 1040, 1/9, 17l Sponde 5/5
3. Newton Cider  –  pudokkaita, 1050(1040), 8/9, 21l Vsh 4/5
5. Mitsurina –  Mitsurina(50%) + 2), 1040, 14/9, 20l Vsh 1-4/5 3)
6. Half  Crone Scrumpy –  sekalaisia 4), 1042, 15/9, 19l Sponde 5/5
7.  No7.  – Harlam. 35%+Luotsi35%+Hiber.15%+Slava15%, 1050(1044),23.9,21l Vsh 4/5
8. No8. – kuten no7, mutta eri hiiva. Molemmat Bourbontynnyriin, 23.9,21l Wyeast 5/5
9. Olkkala Rose – Eppulain.50%+Grenman30%+Linna20%, 1052(1044), 27/9,21l Wyeast 5/5
10. Puolakka Cider  – Koritsnoje Novoje50%+ 5) , 1048(1040), 27/9, 19l Wyeast 3/5
12. Ye Olde Half Crone Cider – Siideriomenat 37%,6), 1045, 29/9, 22l Vsh 4/5
13. Ye Olde Farm House – siideriomenat 72%+7) 1046,15/10 , 20l Vsh 5/5
14. Olkkala Oak Bourbon Cask Cider   –  sekoitus  20l no8,19l no7,7l no1, tynnyriin 18/2,  kypsymässä 3.5 kk   bourbon tynnyrissä (3rd  filling) na 5/5
  • litramäärät ovat nyt 1. astioinnin määriä
  • en tehnyt yhtään siideriä tarhan 1 vanhoista puista, joten kaikki 2. tarhasta ellei sitten 3:sta.
  • Vsh = ”valkoinen siideri hiiva”, englantilainen kuivahiiva
  1. jonkin sortin käymisvirhe . Lievä liuotin
  2. Mitsurina 50%+Ananaskaneli 25%+Keltakaneli 20%+Hibernale5%
  3. pullotettaessa voimakas dia-asetyyli, joka hävisi elokuussa 2017 pulloista
  4. Harlamowski35%+Prize15%+Ananaskaneli10%+Kettukaneli15%+Suisleppi15%+Grenman10%
  5. Koritsnoje Novoje50%+Luotsi30%, Eppulainen10%+Slava10%
  6. Siideriomenat 37%:(Michelin1/4, Dabinet2/4, Readstreak1/4), muut 67% hyvää sekalaista
  7. siideriomenat 72%:(Taylors23%,Dabinet18%,Michelin12%,Yarl.mill12%,Harry’s7%), Muut(28%): Hibernale15%+Luotsi 13%. Lajikkeiden %=100.

 

Siideriarvioinnit  2016

Seuraavassa taulukossa siiderit arvioitu touko/kesäkuun tilanteessa 2017. Lisäksi taulukossa on arvioitu alkoholi % sekä käyntiin lähteneen mehun määrä ja siiderin määrä astioinnin yhteydessä.

Siideri S A F T R % käymään astiaan
1 2 3 4 4 4.6 25 18
2 4 2 5 5 4,8 23 17
3 3 3 4 4 6,3 24 21
5 2 4 4 + 4 4,8 24 20
6 3 2 5 5 5,1 22 19
7 3 3 4 1 4 6,1 23 21
8 4 3 5 5 6,1 23 21
9 4 3 5 5 6,4 25 21
10 3 3 4 3 5,9 25 19
12 3 2 5 2 4 5,5 24 22
13 3 3 5 4 5 5,6 25 20
263 219

Arviot ovat tietenkin kovin subjektiivisia asteikolla 1-5. S = makeus ja A =Hapot. Nämä ovat itse asiassa toisensa poissulkevia, mutta mielestäni kuitenkin ainakin toistaiseksi käyttökelpoisia. F = Flavouri on mielestäni tärkein ominaisuus. It’s All About Apples – konkretisoituu tässä. Flavouri on enemmän kuin vain maku. Siihen voi myös sisällyttää aromin. T=tanniinisuus. R =Rating eli yleisarvosana , sisältää myös tasapainoisuuden. Olen pyrkinyt yksinkertaiseen arviointimenetelmään, joka on käytettävissä vaativissa kenttäolosuhteissa kuten esimerkiksi kapakassa.  Teen lähinnä still –siideriä, joten kuplia en arvioi. Väriä kommentoin vain, jos sitä ei ole.

Kaudella 2016 teimme mehua siideriksi 263 l, josta 219 l astioitiin. Lisäksi laitoimme pakkaseen mehua 253 l.

 

2015

Täyskatastrofi vuosi. Omenoita tuli vain 40 kg ja nekin pihlajamarjakoin runtelemia. Yksi päärynäpuista teki ok sadon. Hankin lisää Olga- päärynöitä Lohjalta, jotta sain perryä käymään. Omenoista saatiin pieni siideri. Käymässä on siis:

  1. Puolakka Most , Olga päärynää, 1058(1036),21/9, Barshop viinihiiva, 25Sokeri 1750g, rikkiä tupla annos 4,5 tl. Räkättiin 14/10, OG 1001. Kovin on sameaa ja hapokasta. Jäi 22l, mutta odotukset eivät korkealla
  1. Puolakka Perry, Olgaa ja omia 8l + 2 l omenaa, 1060(1046),21/9, Nottingham ale yeast, rikkiä 4 ml. (ei lähtenyt spondena, joten sitten hiivat). Räkkäys 15/11/15 OG 1006 , samea, toivoa on.
  2. Ye Olde Olkkala Rose 2015, Siideriomenoita 7,4 kg( Dabinet 3,4+Yarlington mill 2,7+misc,8+Hibbernaale 0,5). Siideriin 10l : Siideriomenat 2,5l+Lobo 5l+Luotsi 1,5l+Slava 1l, 1056(1042), champ.

Englantilaisen neuvon mukaan hyvän perry- päärynän tunnusmerkki on paha maku. He ilmeisesti eivät ole maistaneet Olgaa. Pullotettaessa (8.3.2016) Puolakka Most oli sameaa, punertavan värinen mutta  kamalan makuista. Vasta nyt kesällä maku on lieventynyt. Lisäämällä sokeria pulloon ennen tarjoilua, siitä tulee juomakelpoista. Pullotin 4 litraa ja laitoin loput 15l lasipulloon. Jospa siitä sittenkin vielä tulisi jotain. Puolakka Perry oli vielä pahempaa pullotettaessa (4.3.2016). Kaunis,punertava väri mutta päärynän tuoksun lisäksi liuotinta. Käymisessä on siis mennyt jotain pieleen. Maistelu 16.7.2016:kamalaa. Sokeroituna voi juoda. No, aina voi toivoa.

Ye Olde Olkkala Rose 2015 oli pullotettaessa (4.3.2016) hyvässä kunnossa: kirkas, hedelmäinen tuoksu, hiukan hapan(liian). Jälkimaku on mukavan supistava. Onnistui.

Lopullinen arvio juomista syksyllä.

21.8.2016 siideristä tuli aivan kelvollista , Perrystä juomakelvotonta, Mostin jätän vielä isoon pulloon, vaikka Olga hieman laimentunut.

Siiderit 2015 Hiiva Arvio
Ye Olde Olkkala Rose 2015 – Siideriomenoita 7,4 kg( Dabinet 3,4+Yarlington mill 2,7+misc,8+Hibbernaale 0,5). Siideriin 10l : Siideriomenat 2,5l+Lobo 5l+Luotsi 1,5l+Slava 1l, 1056(1042), 2.10, 14l Wyeast 5/5

2014

Hyvä omenavuosi. 2. tarhan uudet puut tuottivat hyvin ja myös siideriomenat tekivät satoa yhteen siiderierään

Siiderit 2014 Hiiva  Arvio
Vihti Scrumpy (1) – aikaisia pudokkaita tarha 1, ja 2 OG1050(1040), 29/8, 22l Sponde 4/5
Cider #5 (5) (Bourbon caskiin) –  tarha 2, 1059(1049), 14/9, 24l Wyeast 5-/5
Cider # 6 (6) (Bourbon caskiin) –  tarha 2, 1054(1050),19/9, 26l Siiderih. 5/5
Cider # 7 (7) (Bourbon caskiin) tarha 2, 1056(1048), 19/9, 20l Siiderih. 5/5
Half Crone Cider (8)  –  2 Tarha *), 1061(1053), 28/9, 10l Kaltgär. 5/5
Newton Cider (9) –  2. tarhan pudok+30% Linna, 1051(1051), 28/9, 10l Kaltgär. 4/5
Ye Olde English Cider Apple Tree Cider (10) – **),1051(1051), 30/9 , 22l Wyeast 4/5
Olkkala Rose Cider (11) – 2. tarhan parhaat ***), 1055(1055), 30/9, 24l Wyeast 5+/5
½ Akan Cider (12)– ****),  1053(1048), 30/9, 21l Siiderih 4-/5
Olkkala Oak Bourbon Cask Cider (0)  –  sekoitus  26/1 2+5+10,  kypsymässä 4 kk   bourbon tynnyrissä (1st filling) Siiderh. 5/5
  • *) Slava 28%+Harlamovski 34%+Luotsi 13%
  • **) Dabinet 33%+Michelin 20%+Som.Red Str. 14%+Misc 7% + Hibernal 26%
  • ***) Grenman 25%+Linna 25% +Eppulainen 50% .(Linnassa hapokkuus 4/5 muissa 2/5)
  • ****) Kaneli(1.tarha) 17%,+Kortis.(kaneli) 57%+Eppulainen 14%, Slava 11%
  • Siiderit 2-4 menivät pilalle väärän, vuotavan astian takia

Ye Olde etiketti

2013

Välivuosi. Ei tehty siideriä, mutta jotain sentään saatiin puristettua itse. Lokakuun puolivälissä keräsin siideriomenatarhasta neljästä lajikkeesta omenat pois. Mehua niistä tuli 4l. Myös 2. tarha tuotti muutaman omenan, josta mehuksi niistäkin 4l.

Onneksi vuoden 2012 siidereitä riitti vielä jopa kesälle 2014. Siiderit vain parantuivat, mutta poikkeuksiakin on.

 

2012

Puissa oli kukkia ja omenoita niin, että oksat halkeilevat, paitsi siideriomenatarhassa. Siellä oli vain muutama kukka ja omena, mutta puut säilyneet hyvin yli talven. Omenoita kerättiin myös muutamia kiloja naapureilta.

Puristuksia tehtiin: 6 omaa puristusta ja  4 konepuristusta. Mehua saatiin noin 185l. Siideriin meni 213l ja loput mehuksi pakkaseen.

Tein 14 erilaista siideriä. Astioinnin jälkeen siideriä jäi 181l eli noin 85% käymään laitetutusta. Tavoitteena oli kokeilla erilaisia hiivoja : spontaanikäymistä, champanja, Kaltgaerhefe,Wyeast 4766 Cider, Safale s-40. Bourbontynnyri oli myös käytössä ensimmäistä kertaa.

Siiderit 2012 Hiiva  Arvio
1st Newton Scrumpy (1) – aikaisia pudokkaita, ei rikkiä, OG1052(1036), 17/9, 9l Sponde -/5
Cider #2 (2) (Bourbon caskiin) –  pudokkaita naapurilta ja omia, 1052(1042), 9/9, 22l Champ. 3/5
Newton Scrumpy (3) –  pudokkaita, 1054(1036), 13/9, 8l Sponde 5/5
Vihti Scrumpy (4)–  naapurien omen., 1056(1049), 17/9, 20l Sponde 4/5
Cider #5 (5) (Bourbon caskiin) –  kuten 4, 19/9, 20l Champ. 4/5
Newton Cider (6)  –  pudokkaita, 1050(1034), 22/9, 10l Sponde 4/5
Olkkala Rose Cider Champ. (7) –  kaneli 60%, 1048(1034), 27/9, 25l Champ. 4/5
Olkkala Rose Cider (8) – kaneli 60%, kuten 7, 27/9,25l Wyeast 4/5
Puolakka Cider (9) –  tarhasta no 1, 1056(1044), 29/9, 26l Kaltg. 5/5
Cider #10 (Bourbon caskiin) –  kuten 9, 29/9, 26l Champ. 4/5
The Seven Cider (11) – tarhojen parhaat, 1053(1043), 4/10, 27l Safales 4/5
Half Crone Scrumpy (12/13)– n. kuten 11, 2/10, 9+9l Sponde 5/5
Olkkala Oak Bourbon Cask Cider (14)  –  sekoitus  26/1 2+5+10,  kypsymässä 4 kk   bourbon tynnyrissä (1st filling) Champ. 5/5

 

2011

Katastrofi vuosi. Ei omenoita. Kaikissa kolmessa tarhassa oli vain muutama omena. Näin oli siis myös siideriomenatarhassa. Siellä taimet olivat kuitenkin elinvoimaisen oloisia. Ei puristettu. Ei tehty siideriä. Tehtiin remppaa.

 

2010

Siiderin valmistus alkaa Puolakan tilalla. Vanhoissa puissa eli tarhassa 1 oli runsas sato. Mehut puristettiin itse. Tein neljä siideriä:

Siiderit 2010 Hiiva Arvio
Newton Cider (1) – aikaisia pudokkaita, OG 1054 (1040), 14/9, 20l Champ. 3/5
Front Line Cider (2)  –  1. tarhan eturivin puista , 1050(1040),21/9, 8l Champ. 4/5
75% Cider (3) –  Antonovkaa 75%, 1056(1041), 24/9,   10 l Champ. 2/5
Olkkala Rose (4)–  1. tarhan parhaat, 1052(1038), 28/9., 18 l Champ 4/5

 

Mainokset