Tyrnit

Tyrnien kasvatus siemenestä

Maistelimme tyrnin marjoja vuonna 2014 Jokioisten tyrnitarhassa, jossa kasvaa kymmeniä lajikkeita eri maista. Otin siemenet talteen ja annoin niiden kuivua huoneilmassa. Kylvin siemenet isoihin ruukkuihin loppusyksystä ja vein ne ulos talveksi. Siirsin ruukut huhtikuussa kasvihuoneeseen, jossa siemenet alkoivat itää toukokuussa hämmästyttävän hyvin. Koulin pienet taimet heinäkuussa. Taimia oli peräti 214 kpl.

tyrnin taimet

Vastakoulitut pienet tyrnintaimet

Suuri ongelma oli se, mistä taimille saadaan kasvupaikka. Tyrnit vaativat aurinkoisen ja läpäisevän, mielellään hiekkapitoisen maan. Aivan sellaista tontillamme ei ollut tarjota. Pariin paikkaan kuitenkin käännettiin maata taimia varten.

Pienet, muutaman sentin taimet istutettiin savimaalle, johon oli kärrätty kevyempää maa-ainesta kohopenkeiksi. Ajankohta oli elokuun alku. Näin istutettiin vähän yli 100 tainta. Loput taimet valeistutettiin ruukkuineen kasvimaan kohopenkkeihin.

Istutusajankohta oli huono. Alkoi lämmin, kuiva elokuu ja jouduin kastelemaan taimia ahkerasti. Ne eivät kasvaneet paljonkaan loppukesän ja alkusyksyn aikana, ja joitakin taimia menehtyi. Kokemusten perusteella tyrnien talvehtiminen voi olla huonoa. Toisaalta taimimateriaalia on nyt valeistutettuina, joilla paikata kuolleita taimia.

Jokioisten tyrnilajikkeiden marjojen koko ja maku sekä pensaiden ulkonäkö ja piikkisyys vaihtelivat melkoisesti. Siementaimien ominaisuudet voivat olla hyvinkin erilaiset. Suvuttomalla lisäyksellä kasvin lajikeominaisuudet tunnetaan, mutta siemenlisäyksellä voi tulla yllätyksiä, mikä tekeekin siemenestä kasvatuksen kiinnostavaksi. Tyrnin osalta kiinnostavaa on myös se, että marjojen tuottamiseksi tarvitaan sekä emi- että hedekasvi. Niiden erottamiseksi tästä taimijoukosta meneekin sitten useita vuosia, ennen kuin marjovat kasvit erottuvat.

Tyrnit toukokuussa 2016

Tyrnien talvehtiminen saattaa olla heikkoa. Tätä mieltä oli eräs taimiston omistaja. Tammikuussa oli kova pakkasjakso, jolloin ei ollut lumipeitettä nimeksikään. Siksi olin positiivisesti yllättynyt, kun näin pieniä lehtiä toukokuussa joissakin pienissä taimissani. Olin istuttanut taimia aurinkoiseen kuivaan maahan, kosteampaan ja vähän varjoisempaan peltoon sekä valeistuttanut ylimääräiset kasvimaahan ruukuissaan.

Aurinkoiseen peltoon oli istutettu 80 tainta, joista oli talvehtinut 22. Koska taimet oli alun perin istutettu niiden suuren määrän vuoksi liian lähelle toisiaan, en kaikkia kuolleita taimia paikannut uusilla pikkutaimilla. Istutin tilalle 24 uutta tainta, joten pellossa on nyt 46 tyrnin tainta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieni tyrnin taimi. Pelto on katettu muovilla. Taimella on korkeutta n. 10 cm.

Kosteamman pellon taimirivin 29 taimesta henkiin jäi talven jälkeen 15, ja istutin kuolleiden taimien tilalle  8 tainta.

Valeistutettuja taimia oli 105 pikkutainta syksyllä 2015. Keväällä niistä oli hengissä 83 eli valeistutetut taimet talvehtivat paremmin kuin peltoon istutetut taimet. Paikkausten jälkeen ruukuissa on 51 tainta. Nämä valeistutan ensi syksyllä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valeistutetut tyrnit on nostettu pois talvisesta kasvupaikastaan. Vahvimmat taimet istutettiin peltoon kuolleiden sijaan ja nämä pienemmän saavat vahvistua kesä ajan.

Tyrnit 2017

Aurinkoisessa tarhassa oli talven jälkeen 26 tyrnissä lehtikasvua, joten olin menettänyt tässä istutuksessa 20 tainta. Istutin 16 ruukkutainta menehtyneiden sijaan. Nämä olivat talvehtineet valeistutettuina. Joten 40 tainta jatkaa kasvua aurinkoisella kasvupaikalla.

Kosteammassa istutuksessa oli hengissä 16 tainta, joten siellä oli taimikato 7 kpl. Nämä korvattiin neljällä taimella, joten 20 tainta kasvaa kostealla kasvupaikalla.

tyrni maassa 2017

Tyrnin taimi 2017 kosteassa savipellossa. Taimen korkeus runsaat 10 cm.

Ruukuissa valeistutetut taimet olivat selvinneet paremmin talvesta kuin peltoon istutetut. Istutin syksyllä ruukuissa 42 tainta ja niistä oli lähtenyt kasvuun 37 yksilöä. Näistä taimista käytin 18 pellolla kasvaneiden, mutta talven aikana menehtyneiden taimien korvaamiseen.

tyrni ruukussa 2017

Lavasta nostettu tyrniruukku toukokuun lopulla.

Tyrnit kasvoivat kesällä 2017 melkoisesti ja suurimmat olivat noin 30 cm korkeita. Kesä oli niin kostea, ettei taimia tarvinnut kastella. Taimituhoja ei ollut. Marraskuun alussa valeistutin 17 tainta, joten varataimia vielä riittää.

 

tyrni2017

 

Tyrnit heinäkuussa 2018

Talvituhot olivat vähäiset talven 2017/2018 aikana, mutta hyvin kuiva touko- ja kesäkuu rokottivat pienimpiä taimia, joten aloitin aurinkoisen alueen kastelun kesäkuussa. Kosteampaa aluetta en kastellut. Tarkoituksenani oli istuttaa keväällä kaikki vielä ruukuissa olevat tyrnit , mutta kuivuus lykkäsi istutuksia. Heinäkuun alussa sitten istutin kaikki taimet aurinkoiselle alueelle, jossa taimet selvästi kasvoivat paremmin kuin varjoisemmalla, mutta kosteammalla alueella. Kosteammalla alueella taimet kuitenkin talvehtivat jonkin verran paremmin.  Istutuksen aikana oli aurinkoisella alueella jäljellä 33 tainta, ja istutin alueelle lisäksi 15 ruukkutainta. Kostean taimirivistön taimista oli hengissä tällöin 19 tyrniä. Alkuperäisestä 214 taimesta on siis jäljellä 67. Suurin taimituho tapahtui ensimmäisenä vuonna, jolloin lähes puolet taimista ei talvehtinut. Nyt suurimmat taimet ovat noin puolimetrisiä ja pienimmät noin lakoavat maan pintaa pitkin. Sitten vain odottelemaan marjasatoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aurinkoisen alueen noin puolimetrinen tyrni heinäkuussa 2018. Taustalla näkyy viereen istutettava tyrnin taimi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s