Kirsikat

Puolakan kirsikkapuut

Vvdonii Goldonol (Viljandin keltainen)  ja punainen kirsikkalajike ovat vuonna 2009 hankittuja imeläkirsikkalajikkeita. Punainen kirsikkalajike myytiin Popedanimisenä, mutta myöhemmin ilmeni, että lajiketta oli myyty väärällä nimellä. Popeda tuottaa keltaisia kirsikoita. Punaisella kirsikallamme ei ole nyt lajikenimeä, mutta marjat ovat hyvänmakuisia. Happamia kirsikkalajikkeita ovat Latvian matala (2009), Suklaakirsikka (2014) sekä Espoosta mukana tuotu kirsikkapuu tai pikemminkin pensas, joka on Loviisassa kasvaneesta kirsikkapuun juurivesasta peräisin.

kirsikka

Loviisasta peräisin olevan puun kirsikat valmistumassa

Imeläkirsikoiden kaunismuotoiset puut ovat kasvaneet todella voimakkaasti ja ovat vuonna 2009 istutetun tarhan suurimmat hedelmäpuut. Molemmat tuottivat jo viime vuonna (2014) runsaasti kirsikoita, mutta ne hävisivät yhden yön aikana parempiin suihin. Laitoimme puiden ympärille rastaverkot v. 2015, ja sato saatiin omaan käyttöön. Verkkojen heittäminen ja asetteleminen suurten kirsikkapuiden päälle olikin melkoinen suoritus.

Kirsikat valmistuivat heinäkuussa, ennen muita hedelmiä. Varsinkin Viljandin keltaisen kirsikoiden kypsyminen tapahtui nopeasti, osa kypsyi liikaakin ja alkoi halkeilla. Hyönteiset pitivät makeasta hedelmästä. Satoa tuli molemmista kirsikkapuista noin 15 l, joten säilöin suuren osan sadosta. Vuonna 2016 Viljandin keltaisesta satoa tuli 10 l. Punaiset kirsikat hävisivät puusta, koska kirsikoiden kypsyminen tapahtui lämpimän kesän ansiosta nopeasti ja aikaisin ja rastasverkot jäi levittämättä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imeläkirsikan kukkia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viljandin keltainen kypsyi 2016 todella aikaisin. Sato poimittiin 3.7. Punaisessa imeläkirsikkapuussa oli jo kypsiä kirsikoita, mutta kypsyminen tapahtuu vähän pidemmän ajan sisällä. Viljandin keltainen kypsyy nopeasti ja pitää korjata nopeasti ennenkuin kirsikat alkavat halkeilla.

 

Latvian Matala on myös tuottanut useana kesänä hieman happamia, mutta hyvänmakuisia kirsikoita. Puu on pysynyt matalana, noin 2,5 metrisenä.

Suklaakirsikka tuotti jo ensimmäisenä vuotenaan istutuksesta muutamia hyvin tummanpunaisia kirsikoita. Nimi on tullut väristä, ei mausta.

Espoosta siirrettyyn kirsikkapuuhun ilmestyivät ensimmäiset kirsikat v. 2016.