Korianterin kasvatus

Korianterin kasvatus

Itse kasvatetun kuivatun korianterin siementen maku on ihanan aromaattinen. Maku eroaa huomattavasti kaupasta ostettujen korianterisiementen vanhasta, vähän ummehtuneesta mausta. Olenkin jättänyt korianterin siemenet kaupanhyllylle ja kasvatan nykyään siemenet itse.

Korianterin kasvatus ulkona on helppoa. Korianterin siemeniä saa kaupasta, mutta jos on edellisenä vuonna kerännyt siemeniä, kannattaa osa niistä säästää seuraavan vuoden sadon pohjaksi.

Korianteri itää hyvin ja kasvaa nopeasti, siksi kylvöjä kannattaa tehdä useita 2-4 viikon välein. Poimin korianterin lehdet nuoresta kasvista, ennen kuin kasvi alkaa muodostaa kukkavanaa. Käytän lehtiä joko tuoreena aasialaistyyppisissä ruuissa tai pakastan ne muovirasioihin.

Leikatut_korianterit

Pakastetut korianterin lehdet rasiassa

Korianteri kasvaa noin metriseksi. Valkoiset kukat ilmestyvät pian ja ovat mehiläisten mieleen. Vihreitä siemeniä alkaa muodostua. Ne ovat kypsiä ruskeina ja varisevat maahan. Siksi koriantereita itää keväällä seuraavana vuonna edellisen vuoden kasvupaikalla.

Kerään korianterin siemenet, ennen kuin ne ovat kypsiä ja alkavat varista. Jätän osan kasveista maahan, jolloin osa siemenistä varisee maahan ja satoa tulee seuraavana vuonna samaan paikkaan.

Korianteri_varret

Korianterin siemenet valmiina korjattavaksi

Siemenet kasvavat sarjassa, jotka leikkaan ja annan ne kuivua huoneilmassa noin viikon, kunnes ne ovat muuttuneet ruskeiksi. Sen jälkeen irrottelen siemenet erilleen. Annan siementen vielä kuivua, ja siirrän ne suljettaviin lasipurkkeihin odottamaan käyttöä. Säilytän kuivatut yrtit ja mausteet pimeässä kaapissa. Siemeniä voi käyttää joko kokonaisina tai murskata huhmareessa juuri ennen käyttöä. Näin hieno aromi säilyy.

Korianteri_siemenet1

Vastakerätyt korianterin siemenet kuivumassa

Ne siemenet, jotka olen varannut seuraavan vuoden sadon pohjaksi, säilytän paperikuoressa jääkaapissa.

Puhdistetut korianterin siemenet ennen purkitusta

Puhdistetut korianterin siemenet ennen purkitusta