Päärynät

Puolakan päärynäpuut

Tilallamme kasvavat seuraavat päärynäpuulajikkeet: Tsizhovskaja (2014), Rumnaja Letnaja (2009), Lada (2013), Pakurlan Päärynä (2013), Tsarskaja (2013), Kafedralnaja (2013) ja Olga (2013).

Rumnaja Letnaja tuotti runsaasti päärynöitä vuonna 2015. Sen hedelmien ja useiden muidenkin päärynälajikkeiden hedelmien sadonkorjuussa pitää olla tarkkana. Hedelmät kypsyvät nopeasti liikaa, ja silloin päärynä muuttuu sisältä ruskeaksi ja syömä-kelvottomaksi. Rumnaja Letnajan hedelmissä oli muumiotautia jonkun verran.

Olga on tunnetusti erikoisenmakuinen, etten sanoisi jopa pahanmakuinen. Lajike hankittiin perryn valmistukseen, johon käytettävät päärynät eivät saa olla herkkupäärynöitä. Olga tuotti vuonna 2015 ensimmäiset päärynät, ainoana vuonna 2013 hankituista päärynäpuista.

Tilalla on kasvanut myös Pepi-päärynä, joka siirrettiin edellisestä kotipaikastamme Espoosta. Pepin runko oli 2015 huonossa kunnossa ja lehdistö oli hyvin kärsinyt, joten se kuoli talven 2016 pakkasiin. Satoa ei vuonna 2016 tule. Tsizhovskajan pienessä taimessa on yksi raakile.

 

olgan kukka

Olga kukassa

Lada kärsi pakkasvaurioita talvella 2015/2016. Jalostuskohdan yläpuolelta nousi verso, mutta se kuoli kesän aikana.

Vuonna 2017 Rumnaja Letnaja tuotti jonkun verran päärynöitä. Myös Olgassa ja jopa nuoressa Tsizhovskajassa oli pari päärynää. Rumnaja Letnajan päärynät halkeilivat, ja niissä esiintyi melkoisesti muumiotautia, joten montaa päärynää ei riittänyt syötäväksi. Päärynä ei ollut kovin erinomaisen makuinen, joten suurta vahinkoa ei tullut.

Vuosi 2019 oli hyvä vuosi päärynöille, Ensimmäisen kerran puristimme päärynöistä mehua ja kuivasin niitä. Rumnaja Letnaja, Tsizhovskaja, Olga  ja Kafegralnaja tuottivat runsaasti päärynöitä. Joitakin päärynöitä oli myös Pakurlan päärynäpuussa ja Tsarskajan päärynäpuussa. Olgaa lukuunottamatta päärynät olivat aivan erinomaisen makuisia, tosin melko pienikokoisia. Olgaa laitoin kuitenkin mehustettavien päärynöiden joukkoon.