Chilit

Chilit Puolakassa

En ole chilifriikki, vaan kasvatan vuosittain joitakin lajikkeita ja noin 30 kasvia, koska käytän mielelläni chilejä ruoanlaitossa. Tänä vuonna (2015) olen kasvattanut  seuraavia lajikkeita: Hungarian Hot Wax, Hot Stuff, Ring O Fire ja paria Mallorcalta hankkimaani lajiketta.

Aloitan chilien kasvatuksen siemenestä helmikuussa. Siemenet itävät erinomaisesti jo helmikuussa ja kasvuvauhti on hyvä.Taimet saavat lisävaloa kasvilampuista ja ovat tanakoita lisävalon ansiosta. Siirrän ne viimeistään huhtikuussa valoisaan tilaan eteläikkunalle ja lämmitettävälle pienelle verannalle. Koulin taimet isompiin ruukkuihin samalla. Huhtikuun lopulla siirrän kasvit lämmitettävään kasvihuoneeseen.

Kesäkuussa siirrän ruukut pois kasvihuoneesta, jotta saan sinne lisätilaa mm. tomaateille ja paprikoille. Seuraava sijoituspaikka on talon edessä, johon aurinko paistaa päivällä ja illalla ja josta on lyhyt matka hakea chilit. En ole totutellut taimia ulkoilmaan ennen siirtoa ulos. Jos alkukesästä on kylmiä öitä, siirrän kasvit yöksi verannalle.

Talvehdittavat kasvit siirrän sisälle syyskuun alussa. Valitsen lajikkeista vahvimmat parisenkymmentä kasvia talvehtimaan verannalla ja sisällä.

Jos kesä on lämmin kuten kesä 2014, chilejä tulee keski- ja loppukesällä todella paljon ja niitä riittää säilöttäväksi. Alkukesä 2015 oli sen verran viileä, että kukinta ja chilien ilmaantuminen oli vähäistä, ja kasvit jäivät aika pieniksi. Chilit alkoivatkin kukkia runsaasti vasta siirrettyäni ne verannalle. Pölyttelin kukkia pumpulipuikolla ja uusia chilejä ilmaantui kiitettävästi.

hot stuff

Hot Stuff talvehtimassa verannalla

Chilien talvehtiminen on vaihdellut vuosittain, ehkä riippuen lajikkeista ehkä talvikauden valoisuusolosuhteista. En ole vielä toistaiseksi antanut lisävaloa chileilleni talvisaikaan. Sisätilamme ovat melko hämärät, mutta veranta on valoisa. Viime talvi 2014/2015 oli pimeähkö, ja suurin osa chileistäni menehtyi. Sen sijaan edellisenä vuonna chilini talvehtivat hyvin. Talvehtineet kasvit lähtevät nopeasti kukkimaan sisällä alkukeväällä ja sato varhenee verrattuna taimikasvatukseen.

Käytän chiliä paljon ruoanlaitossa. Chilin tulisuuteen tottuu pian, ja kasvattamani lajikkeet ovat muuttuneet tulisemmiksi. Kaupan isot punaiset lajikkeet eivät enää maistu. Kaikkia chilejäni en saa käytetyksi tuoreena, vaan pakastan loput talven ja kevään käyttöä varten pieniin muovirasioihin. Niitä on helppo leikata jäisinä tarpeen mukaan.