Omenat

Omenapuut Puolakassa

Tilan vanhojen omenapuiden lisäksi omenapuita kasvaa vuosina 2009 ja 2011 istutetuissa tarhoissa ja vuosina 2014 – 2016 tienvarsi-istutuksissa.

Vanhoista omenapuista on tunnistettu Åkero, Melba, Antonovka ja Lohjan Kirkas. Kahdessa puussa kasvaa punakaneleita, mutta eri klooneja, ja ne voivat olla siementaimia. Kolme omenapuuta tuottaa vihreitä omenoita, ja ne  ovat todennäköisesti siemenestä lisättyjä (perusrunkoja?). Yksi niistä tuottaa pieniä, kellanvihreitä ja pahanmakuisia omenoita. Lisäksi yksi omenapuu on aikainen kesäomena, jonka omenat ovat hyvänmakuisia. Kaikki omenat ovat kuitenkin hyödynnettävissä mehunvalmistuksessa. Yksi näistä vanhoista omenapuista tuotti kuivahkoja ja mitättömän makuisia kesäomenoita. Olen tähän omenapuuhun varttanut siideriomenapuun oksia (Dabinet, Taylors ja Michelin) vuosina 2014 ja 2016.

omenakukkakatto

Vanha omenapuu 2014. Kukkakatto

Vuonna 2009 perustettuun tarhaan hankin sekä syöntiomenoita että happamampia mehun- ja siiderintekoon soveltuvia lajikkeita. Tarhassa kasvaa kesä-, syys- ja talvilajikkeita. Suurin osa on Antonovkaperusrunkoon vartettuja lajikkeita, mutta hankin myös joitakin hillittykasvuisia lajikkeita. Hillittykasvuiset lajikkeet vaativat voimakkaan tuennan, ja Antonovkan perusrunkoon vartetut lajikkeet ovat tukevampia ja siksi parempia.

hillkasv omenapuu

Hillittykasvuisten omenapuiden rivi (kuva otettu 2014)

Tämän tarhan (tarha no 2) omenalajikkeet ovat seuraavat (2015):

Kesäomenat: Valkeakuulas, Tsudnoje, Viurilan ananas,  Konfektnoje,  Långsjön päärynäomena, Valkea Nalif , Astrakan Punainen, Suislepp, Gallen ja Lohjan kirkas,

Syysomenat: Sugisdessert, Paasikivi 2, Aelita, Besemjanka Mitsurina, Slava Popediteljam, Prizemiemnoje, Harlamovski,  Luotsi 2 kpl, Melba, Grenman, Kalle Siren Päärynäomena (Osmolan Syysomena), Keltakaneli, Koritsnoje Susova, Ananaskaneli, Särsö, Moskovan päärynäomena ja Orlovim.

Talviomenat: Tobias, Lepaan liereä, Antonovka, Hibernal (2kpl), Linnaomena, Åkero (2kpl), Lobo, Eppulainen (2kpl), Åkero Hassel ja Koritsnoje Novoje.

Lisäksi tarhassa on yksi perheomenapuu: Jaspi+Åkero Hassel+Keltakaneli.

Yksi omenapuu myytiin Safran Pohjolana, mutta puun hedelmät eivät vastaa lajikekuvausta, joten se myytiin väärällä lajikenimellä. Lajiketta ei ole pystytty tunnistamaan, mutta se on ollut tuottoisa ja hyvänmakuinen.

Hibernal on lajikekuvauksen perusteella tanniinipitoinen (bitter sharp), joten se soveltuu hyvin siiderin valmistukseen.

omenasatoa keräämässä 2014

Omenasatoa keräämässä 2014

Siideriomenatarhassa kasvaa vuonna 2015: Harry Masters Jersey (2kpl), Dabinet (3 kpl), Yarlington Mill (2kpl), Tremletts Bitter, Taylors (2 kpl), Michelin, Sour Bay ja Keltakaneli (2kpl). Siideriomenapuut on vartettu MM106-perusrunkoon (semi-vigorous), lukuunottamatta toinen Taylors-puu, jonka olen varttanut Antonovkan perusrunkoon.

Siideriomenat on kuvattu siiderintekoa varten (Agroforestry Research Trust):

Yarlington Mill: medium bitter sweet, good light aromatic cider,vintage quality
Dabinet: medium bitter sweet, a ”must have” for behaviour and blending, vintage quality
Harry Masters Jersey: full bitter sweet, high sugar, high tannin, vintage quality
Taylors: medium bitter sweet, mild, light, refreshing flavour, and subtle aroma
Tremletts Bitter: full bitter sweet, so bitter, almost inedible cider ”condiment”
Sour Bay: sharp
Sommerset Redstreak: medium bitter sweet, blend with sharper varieties
Michelin: medium bitter sweet, bulk without any distinction, ”Golden Delicious” of cider world

Aidattujen tarhojen ulkopuolelle istutettiin 2014 -2016  lähinnä kesäomenalajikkeita:

Dolgo (koristeomena), Safram Pohjola (syysomena), Säfstaholm, Sandra, Snygg, Astrakaani Isokuulas, Pirja, Konfektnoje, Vuokko, Kultainen Kitaika, Roberts ja Kymppitonni

Vuonna 2009 perustetussa tarhassa vain Aelita ei ollut vielä (2015) tuottanut yhtään omenaa. Siideripuista Sour Bay ja toinen Tremlets Bitter antavat myös odottaa satoa.

Tammikuu 2016 oli haasteellinen puutarhan kasveille. Kova pakkanen ja vähäinen lumipeite tappoivat kolme omenapuuta: Tallinnan päärynäomena, Red Fre ja Tremlets Bitter. Kevään omenapuiden kukinta oli upea, pölytys onnistui ja raakileita tuli todella runsaasti. Vanhat omenapuut, 2009 perustetun tarhan omenapuut (istutettu 2009) sekä siideriomenapuut lukuunottamatta Sour Baytä notkuivat omenoita, ja heinäkuussa puut tiputtivat osan raakileista.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanha omenapuu kukassa 2016

 

Talvella 2016/2017 ei kuollut yhtään omenapuuta, joten uusia omenapuita en hankkinut. Tosin kesän 2017 sato oli todella huono johtuen edellisen vuoden aivan erinomaisesta sadosta. Osa vanhoista puista ei tuottanut omenan omenaa. Pölytys onnistui hyvin, mutta kukkia ei ollut paljoa. Omenat olivat kuitenkin hyvälaatuisia, vaikka kesä oli melko sateinen. Rupisuutta ja muumiotautia oli todella vähän. Edellisenä vuonna jättisatoa vähensi muumiotauti, koska omenat olivat melkoisen rupisia.

Sato kesällä 2018 oli aivan huikea. Lämmin kesä joudutti vielä satoa. Omenoissa ei ollut ollenkaan omenarupea, mutta pihlajanmarjakoit ja myöhemmin kesällä ampiaiset herkuttelivat sadollamme. Vain nuorimmat omenapuut eivät tuottaneet omenoita. Mehustimme, hillosimme ja kuivasimme. Mahtava omenakausi!

Seuraavan vuonna 2019 omenapuumme sitten lepäsivät. Joissakin puissa sato oli kuitenkin hyvä; Slava Popediteljam, Lepaan Liereä, Aelita, Valkea Nalif sekä Prizemiemnoje tuottivat paljon hyvälaatuisia omenoita. Lämpimän kesän jälkeen sato oli myös aikainen.

Vuoden 2018 kuivaa kesää seurasi toinen kuiva kesä. Joitakin omenapuita menetimme. Vanhoista omenapuista Sugisdessert yllättäen kuoli alkukesällä. Edellisenä kesänä istutetut Orlovim ja Roberts menehtyivät todennäköisesti kuivan kesän takia. Istutuksen jälkeen en ollut niitä kastellut, joten se oli nuorille taimille liikaa. Myöskään Kultainen Kitaika ei lähtenyt kasvuun talven jälkeen. Sitä en harmitellut, koska puu ei ollut tuottanut yhtään omenaa, vaikka joskus oli kukkinut. Paikkasin menetykset ruvenkestävillä lajikkeilla eli ostin uudestaan Orlovimin ja Robertsin ja näiden lisäksi uuden tuttavuuden Martsipanin.