Daikon kasvaa ylös- ja alaspäin

Uusi tuttavuus tänä vuonna on daikon. Valkoinen japanin retikka muodostaa muhkean juuren.

Kylvin retikan aikaisin 25.5 suoraan kasvupaikalle. Olen nähnyt suosituksia, että siemenet tulisi kylvää myöhemmin, koska aikainen kylvö suosii kukintaa eikä retikka muodostu. Eipä ainakaan tänä kesänä pitänyt paikkansa, vaan sato on ollut todella hyvä.

Daikon iti erinomaisen hyvin harson alla eikä kärsinyt kesän alun muutamasta kylmästä yöstä. Retikat ovat kasvaneet suuriksi. Ne työntyvät maasta ylös. Johtuneeko siitä, että kohopenkin alla on tiivis savimaa, eivätkä ne pysty tunkeutumaan siihen. Kasvi on hyvin tanakka. Retikka on noin 30 cm pitkä, josta noin 10 cm kasvaa maan pinnan yläpuolella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daikonia elokuussa. Valkoinen japanin retikka työntyy maasta myös ylöspäin. Komean juuren pituus on noin 30 cm.

Sen maku muistuttaa retiisin makua ja toistaiseksi olen hyödyntänyt sitä salaateissa ja raasteina. Retikan kuori on ohut ja se on helppo kuoria tavallisella kuorimaveitsellä. Retikkaa pilaa joku toukka tai hyönteinen, mutta poistan sen osan ja retikkaa jää vielä runsaasti hyödynnettäväksi.

Kokeilen sen varastointikestävyyttä kellarissa ensi talvena.

Olen ihastunut tähän kasviin. Retiisien kasvattaminen on helppoa, mutta nopeasti kasvavana osa sadosta ehtii muuttua puumaiseksi. Daikonilla ei ole tätä ongelmaa ja korvaan tulevaisuudessa retiisin daikonilla.

1 thoughts on “Daikon kasvaa ylös- ja alaspäin

  1. Luin tästä kasvista ensimmäisen kerran alkukesästä. Siemenet sain hyötykasviyhdistykseltä kesäkuun lopussa. Kylvin penkkiin. Ja nyt syyskuun lopussa sato on runsas, löytyy jopa 50 cm pitkiä ja kilon painoisia juureksia. Asun Pohjois-Karjalan pohjoisosassa.

    Tykkää

Jätä kommentti